3p

Túlárazás? Nem lehetetlen!

Milliárdokat akasztanak le a kormánynak kedves cégek, hogy műsorokat gyártsanak a közmédiának, írja a 444.hu az MTVA frissen nyilvánosságra hozott szerződéseire hivatkozva.

A sort egy házon belüli biznisz nyitja: az MTVA tulajdonában álló Új Média és Teletext Szolgáltató Kft. 1,2 milliárd forintot kap azért, hogy az MTVA online felületeit kezelje, szerkessze, magyarul feliratozzon adásokat, és "speciális szolgáltatásokat, és műsorkészítési tevékenységeket" lásson el.

"Külsősként" a megszokott kormányközeli arcok körei gazdagodhatnak a közpénzből.

Igencsak klassz helyzetben van például Kálomista Gábor producer, hiszen annak ellenére, hogy a hírek szerint Andy Vajna nem szívleli, mégsem bír kimaradni a pénzosztásból. Ebben közrejátszhat az is, hogy a felesége, Kálomista Zsuzsa egészen márciusig az MTVA vagyongazdálkodási igazgatója volt. A producer a Megafilm gyártócéggel továbbra is szép sikereket arat:

 • 657 millióért gyártják le az 52 részes Tóth János című vígjáték-sorozatot 2017 márciusa és 2018 február között, tehát egy rész 12.5 millióra jön ki  
 • 330 millióért készítik el 2017 február és 2018 május között a Csak színház és más semmi harmadik szériáját
 • 300 millióért gyártják le az Egynyári kaland új epizódjait 2017 januárja és 2018 májusa között

Kálomistával közeli üzleti kapcsolatban áll Németh Gyula, a TV COM Telekommunikációs és Szolgáltató Kft. tulaja. Németh cége most a szezonális Balatoni Nyár című magazinműsor adásaiért három hónap alatt 330 millió forintot kap.

A másik nagy nyertes ezen a terepen Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó, pontosabban az érdekköréhez sorolható Apropó Média. Mert:

 • 256 millió forintért gyártják le 2017 január és december között a Maradj Talpon! című vetélkedőket
 • 210 millióért készítették el A Dal felvételeit 2016 novembere és 2017 március között
 • 77 milliót kapnak a "Noé barátai" című állatos magazinműsor idei részei után
 • 380 milliót keresnek a "Szólalj meg!" nyelvoktató műsor 2017-es epizódjain

Habony a köréhez kapcsolható a HD TV Hírstúdió Kft. is, ami Kiss Ferenc és Kiss János tulajdonában van. Ők a Népszabadság korábbi cikke szerint "jó kapcsolatot ápolnak Halkó Gabriellával, aki jelenleg a TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója". Meg is látszik rajtuk:

 • 315 millió forintot kapnak az Esti kérdés c. oktatóműsor adásaira 2016 szeptembere és 2017 decembere között
 • 359 millióért gyártják le az Ön is tudja? c. műveltségi vetélkedőt 2016 szeptembere és 2017 decembere között  
 • 73 millióért készítik el a Miért? c. oktatási műsort ugyanebben a periódusban
 • 160-160 millióért vállalták a Történelem és Magyar mindenkinek című oktatási illetve a Hangvilla c. kulturális magazint gyártását

Az MTVA a hazai foci közvetítési jogaiért fizeti az igazán falrengető összeget. Az MLSZ-nek közel 19 milliárd forintot csengetnek az NB1-es meccsekért 2016 és 2021 között. A többi közvetítős pénz ehhez képest sehol sincs: a Magyar Kézilabda Szövetségnek 110 milliót, a Magyar Röplabda Szövetségnek 30 milliót, a jégkorongszövetségnek pedig 14 milliót fizet a közmédia közvetítési jogokért az idei szezonra.

További mázlista cégek és kövér összegek a 444-en.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!