2008. június 23. 06:24

Az év utolsó negyedévében kezdődhet el az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) fesztiváltámogatási stratégiájának megvalósítása, amelynek célja egy hatékony, átlátható és tervezhető rendszer megteremtése - írja a hétfői Napi Gazdaság.

Szurmainé Silkó Mária, a szaktárca főosztályvezetője a lapnak azt mondta, hogy az eddigi rendszer átláthatatlan volt, az évente megrendezett mintegy háromszáz fesztiválról, valamint egyéb rendezvényekről nem vezettek nyilvántartást, és egységes pályázati rendszer sem létezett támogatásukra. Az évi 4-6 millió látogatót vonzó események ugyanakkor az államnak is jelentős bevételeket hoznak, így támogatásuk kiemelt feladat.

A lap fesztiválokról szóló összeállításában arról is ír, hogy az ilyen rendezvények lehetnek a legnagyobb nyertesei a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény folyamatban lévő módosításának is. Az alap járulékbevételeinek bővítéséről szóló törvényjavaslat az internet-szolgáltatások után 0,8 százalékos járulékfizetést vezetne be. A jogszabály elfogadásával jelentősen bővülnének a kulturális célú, ezen belül a fesztiváltámogatási keretek, az utóbbi mintegy ötszázmillió forinttal - számol be a Napi Gazdaság. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.