2017. szeptember 4. 09:10

Ezúttal is lámpát cserélnek, csak most a vasútállomásokon.

Jókora megbízást nyert el Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak egykori cége, az Elios Zrt. a MÁV-tól, írja a Magyar Nemzet.

dunavirágok rajzanak egy izzó körül (illusztráció, MTI)

A cég 17 vasútállomáson cserélheti le a kültéri és beltéri világítótesteket ledes fényforrásokra. Ennek kapcsán két szerződést írtak alá, az egyik a nyugat-magyarországi, a másik a kelet-magyarországi régió néhány vasútállomására vonatkozik; a két megbízási díj összesen 1,4 milliárd forint értékű.

Keleten 11 állomáson cserélnek majd, itt a dunakeszi, az egri és a kőbánya–kispesti a legjelentősebb, a munkák összértéke 544 millió forint. Nyugaton Almásfüzitőn, Balatonfüreden, Dombóváron, Kaposváron, Nagykanizsán és Pécsett cserélnek izzót, 865 millióért.

A ledes lámpák, bár tényleg takarékosabbak, már több esetben is erősen romlott éjszakai látási viszonyokat, és ezáltal fokozott balesetveszélyt hoztak össze az Elios munkája nyomán több városban is. Pécsett, Dunaújvárosban, Zalaegerszegen, Cegléden és az óbudai lakótelepeken is elégedetlenek velük a lakosok.

2015-ig a Green Investments & Solutions Kft.-n keresztül az Elios Zrt. tulajdonosa volt Tiborcz István, ekkor a cég rengeteg közbeszerzést nyert. A miniszterelnöki vő akkor szállt ki a cégből, amikor négy pályázatot is gyanúsnak talált a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF). A botrány miatt Tiborcz eladta a tulajdonrészét a West Hungária Baunak, melynek tulajdonosával, Paár Attilával korábban többször is üzletelt.

mfor.hu