2010. január 28. 08:56

A Magyar Posta ingatlanértékesítési bevételeiből fedezte tavaly 1,3 milliárd forint értékű munkahely-teremtési, és további, liberalizációt szolgáló beruházásait - állapította meg a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén, amelyen áttekintette egyebek között a cég felügyelőbizottságának jelentését.

Az MVT az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelte: ez összhangban volt a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) által meghatározott célokkal. Az érintett beruházások legfontosabbika a Gödöllőn épülő úgynevezett keleti gépesített levélfeldolgozó központ. Az erre vonatkozó közbeszerzés az év elején elindult. A Magyar Posta a postahivatalok nyitott pultosítására tavaly közel 400 millió forintot költött - ismertette az NVT.

A tanács szerdai ülésén értékelte a Tokaj Kereskedőház Zrt. helyzetét és idei évre szóló üzleti tervét is. Az NVT megállapította, hogy a tokaji borvidék legnagyobb szőlőfelvásárlója az utóbbi években jelentős átalakuláson ment át, mivel saját erőből összesen 2 milliárd forintot meghaladó értékű modernizációs beruházást hajtott végre, így a gazdasági válság miatti gyengébb kereslet ellenére, a krízis elmúltával versenytársainál és saját korábbi pozíciójánál is kedvezőbb helyzetbe kerülhet.

Az NVT áttekintette a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. reorganizációs programját, amely a jövedelmező porcelángyártás hosszabb távú fenntartását tűzi célul. Kiemelt szerepet szánnak a kőedénygyártásnak, amelyet a manufaktúra egy osztrák céggel kooperációban, hosszú távú együttműködés keretében folytat. A koncepció tartalmazza ugyanakkor a vállalati szervezet és a költségszerkezet racionalizálását. A társaság válsághelyzetének kezeléséről a pénzügyminisztérium és az MNV Zrt. egyeztetéseket folytat - jelezte a közlemény.

Az NVT kezdeményezi az MNV-nél a Hunnia Filmstúdió Kft. és az Objektív Filmstúdió Kft. tőkéjének megemelését 30-30 millió forinttal. A közlemény szerint a tőkeemelésre azért van szükség, mert a filmgyártás állami támogatásának rendszere az utófinanszírozáson alapul, ezért a filmkészítés folyamatosságának biztosítása megköveteli, hogy a stúdiók képesek legyenek saját forrásból az előfinanszírozásra.

A vagyontanács hozzájárult ahhoz, hogy az állami tulajdonú Ipoly Erdő Zrt. támogatási szerződést köthessen a Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft.-vel, mint az uniós fejlesztési program közreműködő szervezetével a kemencei erdei iskola infrastrukturális fejlesztésére. Eszerint az Ipoly Erdő Zrt. a tanács támogatásával vállalja, hogy a következő öt évben fenntartja a fejlesztés eredményeként megújuló erdei iskolát. A beruházás teljes összege mintegy 97 millió forint, ebből 78,5 millió forint az uniós támogatás.

Az MNV Zrt. vezérigazgatójának döntése alapján műemléki, illetve váringatlan-felújítások és javítások is indulhatnak az idén, illetve folytatódhatnak a közeljövőben. Ennek keretében 91,5 millió forintból megkezdődhet a Budai Várban lévő Savoyai-terasz burkolatának helyreállítása, emellett rendbe teszik a szigetvári várat, mintegy 130 millió forintból. Ezen belül, a kazamaták állagmegóvására 46 millió forintot, a várfal javításokra pedig mintegy 85 millió forintot fordíthat a beruházó.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.