2011. március 21. 16:13

Nem látni indokát annak, hogy az Európai Unió bármelyik tagállama miért ne venne részt az atomerőművek biztonsági és kockázatfelmérésében, annak ellenére, hogy a részvétel elméletileg nem kötelező - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok energiaügyi minisztereinek rendkívüli találkozóját követően.

Ez minden országnak érdeke, és összetevője annak is, hogy a lakosság bízzon az erőművek biztonságában - fejtette ki a miniszter a magyar EU-elnökség és az Európai Bizottság közös sajtótájékoztatóján.

A találkozót az elnökség azért hívta össze, hogy a miniszterek megvitassák a Japánban bekövetkezett földrengés után a fukusimai atomerőmű körzetében kialakult helyzetét, valamint az abból az EU számára levonandó tanulságokat, illetve következményeit. Téma volt a találkozón az észak-afrikai (elsősorban líbiai) helyzet, illetve annak az energiapiacokra kifejtett hatása is.

Mint Fellegi Tamás elmondta, megállapították, hogy az uniós piacokat eddig vagy nem érintette egyik vizsgált térség helyzete sem, vagy nagyobb nehézség nélkül meg tudtak birkózni a felmerült problémákkal. Továbbra is szorosan figyelik a piacokat, különös tekintettel az árak alakulására - szögezte le. Beszámolója szerint fontosnak mondták a miniszterek, hogy az EU nyújtson humanitárius és műszaki segítséget Japánnak, továbbá Líbiának. Ez a szolidaritás világos üzenete is - vélte. Hozzátette: egyetértettek abban is, hogy amikor a feltételek engedik, az EU-nak el kell mélyítenie partneri viszonyát a déli szomszédságban fekvő országokkal.

Az atomerőművek állapotfelmérésével (stressz-tesztjével kapcsolatban) Fellegi Tamás hangoztatta: a folyamatnak átláthatónak kell lennie az eredményeket és a nemzetközi szintű intézkedéseket illetően. Egyetértettek a miniszterek abban is, hogy az unióval szomszédos országokat is be kell vonni a felmérésbe - fűzte hozzá. Nem volt vita azon sem, hogy az unióban a legmagasabb biztonsági normákat kell alkalmazni, figyelembe véve azt is, hogy a biztonság javítása nem egyszeri tevékenység, hanem folyamat.

A miniszter közös akaratnak nevezte, hogy a független felmérések még idén megkezdődjenek. A tesztekhez olyan kritériumok kerültek szóba, mint a földrengésekkel szembeni ellenállás, az árvizek okozta kihívások elleni védekezés, a hűtési rendszer ellenálló-képessége, a riasztórendszer, a reaktorok kora. A vizsgálatok mértéke, módszertana ugyanakkor még nem kidolgozott, beleértve annak módszertanát is, hogy mi történik azokkal a reaktorokkal, amelyek "megbuknak a vizsgán" - jelezte Fellegi Tamás egy kérdésre válaszolva.

Günther Oettinger energiaügyi biztos megfogalmazása szerint a tagországok közös célja, hogy azonos szempontok alapján mérjék fel az erőművek állapotát. A német biztos megerősítette, hogy a témával a tagországok állam- és kormányfői is foglalkoznak csütörtöki találkozójukon.

Fellegi Tamás rámutatott: csak a tesztek eredményei és a japán történések pontos ismeretében lesz lehetőség megvizsgálni, hogy szükséges-e jogszabályi lépéseket tenni uniós szinten. Addig is minden tagországban gondoskodni kell az uniós nukleáris biztonsági irányelv időben történő és teljes végrehajtásáról. Kiemelte azt is: ellen kell állni minden olyan nyomásnak, amely elhamarkodott döntéseket próbál kikényszeríteni.

A miniszterek egyetértettek a kommunikációs vezérelvekben, miszerint az állampolgárokat folyamatosan informálni kell a valós helyzetről". "Az is megfogalmazódott, hogy a nukleáris energiával kapcsolatban ... a közbizalom kiemelten fontos szempont" - tájékoztatott a rendkívüli ülésről Fellegi Tamás. Hozzátette: nem elég egy-egy országban kiépíteni a bizalmat, hanem európai szintű bizalomra van szükség. A piacok megfelelő informáltságát is fenn kell tartani - emelte ki. Hangsúlyozta azt is: úgy kell tájékoztatni a lakosságot, hogy szükségtelen riadalmat ne keltsenek, de ne is titkoljanak el előle semmit.

Fellegi Tamás emlékeztetett arra: az energiapolitika nemzeti hatáskör ugyan, de számos olyan eleme van, amelyben uniós szintű lépések határozzák meg a tagállamok döntéseit is. Ezért továbbra is jelentős szakmai és politika egyeztető mechanizmusra lesz szükség - magyarázta.

Helyszíni források szerint a találkozón több delegáció részéről bírálatok érték Oettingert, aki a múlt héten egy nyilatkozatában apokaliptikusnak és katasztrofikusnak nevezte a japán atomerőmű körzetében kialakult helyzetet. Az energiaügyi biztos azonban megerősítette azt a véleményét, hogy miközben nem kell eltúlozni a helyzetet, nem szabad kisebbíteni sem a nehézségek jelentőségét. Hangoztatta, hogy nem kívánt pánikot kelteni, de "látni kellett, hogy mi történt".

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.