2011. március 21. 16:13

Nem látni indokát annak, hogy az Európai Unió bármelyik tagállama miért ne venne részt az atomerőművek biztonsági és kockázatfelmérésében, annak ellenére, hogy a részvétel elméletileg nem kötelező - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok energiaügyi minisztereinek rendkívüli találkozóját követően.

Ez minden országnak érdeke, és összetevője annak is, hogy a lakosság bízzon az erőművek biztonságában - fejtette ki a miniszter a magyar EU-elnökség és az Európai Bizottság közös sajtótájékoztatóján.

A találkozót az elnökség azért hívta össze, hogy a miniszterek megvitassák a Japánban bekövetkezett földrengés után a fukusimai atomerőmű körzetében kialakult helyzetét, valamint az abból az EU számára levonandó tanulságokat, illetve következményeit. Téma volt a találkozón az észak-afrikai (elsősorban líbiai) helyzet, illetve annak az energiapiacokra kifejtett hatása is.

Mint Fellegi Tamás elmondta, megállapították, hogy az uniós piacokat eddig vagy nem érintette egyik vizsgált térség helyzete sem, vagy nagyobb nehézség nélkül meg tudtak birkózni a felmerült problémákkal. Továbbra is szorosan figyelik a piacokat, különös tekintettel az árak alakulására - szögezte le. Beszámolója szerint fontosnak mondták a miniszterek, hogy az EU nyújtson humanitárius és műszaki segítséget Japánnak, továbbá Líbiának. Ez a szolidaritás világos üzenete is - vélte. Hozzátette: egyetértettek abban is, hogy amikor a feltételek engedik, az EU-nak el kell mélyítenie partneri viszonyát a déli szomszédságban fekvő országokkal.

Az atomerőművek állapotfelmérésével (stressz-tesztjével kapcsolatban) Fellegi Tamás hangoztatta: a folyamatnak átláthatónak kell lennie az eredményeket és a nemzetközi szintű intézkedéseket illetően. Egyetértettek a miniszterek abban is, hogy az unióval szomszédos országokat is be kell vonni a felmérésbe - fűzte hozzá. Nem volt vita azon sem, hogy az unióban a legmagasabb biztonsági normákat kell alkalmazni, figyelembe véve azt is, hogy a biztonság javítása nem egyszeri tevékenység, hanem folyamat.

A miniszter közös akaratnak nevezte, hogy a független felmérések még idén megkezdődjenek. A tesztekhez olyan kritériumok kerültek szóba, mint a földrengésekkel szembeni ellenállás, az árvizek okozta kihívások elleni védekezés, a hűtési rendszer ellenálló-képessége, a riasztórendszer, a reaktorok kora. A vizsgálatok mértéke, módszertana ugyanakkor még nem kidolgozott, beleértve annak módszertanát is, hogy mi történik azokkal a reaktorokkal, amelyek "megbuknak a vizsgán" - jelezte Fellegi Tamás egy kérdésre válaszolva.

Günther Oettinger energiaügyi biztos megfogalmazása szerint a tagországok közös célja, hogy azonos szempontok alapján mérjék fel az erőművek állapotát. A német biztos megerősítette, hogy a témával a tagországok állam- és kormányfői is foglalkoznak csütörtöki találkozójukon.

Fellegi Tamás rámutatott: csak a tesztek eredményei és a japán történések pontos ismeretében lesz lehetőség megvizsgálni, hogy szükséges-e jogszabályi lépéseket tenni uniós szinten. Addig is minden tagországban gondoskodni kell az uniós nukleáris biztonsági irányelv időben történő és teljes végrehajtásáról. Kiemelte azt is: ellen kell állni minden olyan nyomásnak, amely elhamarkodott döntéseket próbál kikényszeríteni.

A miniszterek egyetértettek a kommunikációs vezérelvekben, miszerint az állampolgárokat folyamatosan informálni kell a valós helyzetről". "Az is megfogalmazódott, hogy a nukleáris energiával kapcsolatban ... a közbizalom kiemelten fontos szempont" - tájékoztatott a rendkívüli ülésről Fellegi Tamás. Hozzátette: nem elég egy-egy országban kiépíteni a bizalmat, hanem európai szintű bizalomra van szükség. A piacok megfelelő informáltságát is fenn kell tartani - emelte ki. Hangsúlyozta azt is: úgy kell tájékoztatni a lakosságot, hogy szükségtelen riadalmat ne keltsenek, de ne is titkoljanak el előle semmit.

Fellegi Tamás emlékeztetett arra: az energiapolitika nemzeti hatáskör ugyan, de számos olyan eleme van, amelyben uniós szintű lépések határozzák meg a tagállamok döntéseit is. Ezért továbbra is jelentős szakmai és politika egyeztető mechanizmusra lesz szükség - magyarázta.

Helyszíni források szerint a találkozón több delegáció részéről bírálatok érték Oettingert, aki a múlt héten egy nyilatkozatában apokaliptikusnak és katasztrofikusnak nevezte a japán atomerőmű körzetében kialakult helyzetet. Az energiaügyi biztos azonban megerősítette azt a véleményét, hogy miközben nem kell eltúlozni a helyzetet, nem szabad kisebbíteni sem a nehézségek jelentőségét. Hangoztatta, hogy nem kívánt pánikot kelteni, de "látni kellett, hogy mi történt".

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.