2014. február 27. 06:40

Átlépte az ezermilliárd dolláros határt a tőzsdén jegyzett részvénytársaságok által kifizetett osztalékok összesített értéke a Henderson Global Investors brit alapkezelő társaság felmérése szerint.

A német sajtóban szerdán ismertetett felmérés alapján a cégek tavalyi teljesítménye után világszerte 1027 milliárd dollár jár a részvényeseknek. A részvénytársaságok az utóbbi években világszerte egyre több osztalékot fizetnek, a 2010-es üzleti évben elért eredmény után 765 milliárd dollár, 2011-re 928 milliárd dollár, 2012-re 999 milliárd dollár volt az osztalék.

A tavalyi több mint ezermilliárd dollár nagyjából egyharmadát, 302 milliárd dollárt amerikai cégek fizetik ki. A kanadai részvénytársaságokkal együtt Észak-Amerika részesedése 340,4 milliárd dollár. A tőzsdén jegyzett európai cégek együtt összesen ugyancsak 302 milliárd dollár osztalékot fizetnek a 2013-ban elért eredményből, de a kontinensen nagyok a regionális eltérések. Így a teljes összeg felét brit és francia vállalatok részvényesei kapják, az euróövezeti válságot megszenvedő országokban pedig igen kevés osztalékot fizetnek a tőzsdei cégek.

Világszerte a legtöbb osztalékot - 11,8 milliárd dollárt - a Royal Dutch Shell brit-holland olajtársaság fizeti. A második helyen holtversenyben az amerikai Exxon Mobil olajtársaság és az Apple áll 10,9 milliárd dollárral, utánuk a China Construction Bank következik 10,4 milliárd dollárral. Ágazatok szerinti bontásban a pénzügyi szektor áll az élen 217,6 milliárd dollárral, a második az energetika 124,9 milliárd dollárral, a harmadik a fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó cégek szektora 102,5 milliárd dollárral. A Henderson Global Investors a tőzsdei érték alapján felállított globális cégrangsor első 1200 tagja eredményeinek elemzésével és becslésekkel állította össze a felmérést.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.