2016. május 25. 15:04

Egyre több per van folyamatban, amelyet technológiai cégek indítanak egymás ellen, azzal vádolva versenytársukat, hogy megsértették valamely szabadalmukat.

Technológiai szabadalmi jogok megsértése miatt pert indított az Egyesült Államokban és Kínában a Huawei a Samsung ellen - közölte a Huawei Technoligies Hungary Kft. A Huawei kártérítésért perli a dél-koreai Samsung Electronics céget szellemi tulajdonhoz fűződő jogai megsértése miatt. A kereset szerint a Samsung készülékei számos Huawei-szabadalomnak minősülő mobil kommunikációs technológiát és szoftvert alkalmaznak.

A Huawei nagyszámú mobiltelefon-hálózati technológiai szabadalom birtokosaként határozottan kiáll a szellemi tulajdon használatának korrekt, méltányos és non-diszkriminatív engedélyezése mellett - írták. Álláspontja szerint azonban a szabadalmi védelem alatt álló technológiai ismereteket engedély nélkül használókat kártérítési kötelezettség terheli.

Vicces kínai hamisítványok

A Huawei szerint az iparági szereplőknek együtt kellene törekednie arra, hogy nyitott, közös innovációval mozdítsák előre az ágazatot - mondta Ting Csiang-hszing, a Huawei Szellemi Tulajdonjogi Osztályának elnöke. Tiszteletben tartjuk mások szabadalmait, de meg is védjük a sajátjainkat - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az iparág számtalan példával szolgál szabadalom-keresztengedélyezési megállapodásokra, amelyek a technológiák törvényes használatának lehetővé tételével járulnak hozzá az okostelefon ipar egészséges fejlődéséhez.

A Huawei 2015-ben 59,6 milliárd jüan (9,2 milliárd dollár), éves bevételének 15 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre, új technológiák, új termékek és vezeték nélküli kommunikációs szabványok kidolgozására. A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) szerint a Huawei Technologies 2015-ben immár második éve vezette a legtöbb nemzetközi szabadalmat benyújtott vállalatok listáját. A Huawei tavaly ugyanis 3989 szabadalmat nyújtott be, 456-tal többet, mint 2014-ben, és az év végére már több, mint 50 ezer elfogadott szabadalommal rendelkezett világszerte.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.