<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Jogilag teljesen megalapozatlannak tartja Rétfalvi György, az ITD Hungary azonnali hatállyal hétfőn menesztett vezérigazgatója Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter döntését, ezért a jogi úton fog a törvénynek érvényt szerezni.

Rétfalvi György hétfői sajtótájékoztatóján azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség elmúlt három éves tevékenységét vizsgáló KEHI-jelentést, amely a felmondás alapjául szolgált.

Rétfalvi György azt mondta, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által 2009 őszén lefolytatott vizsgálat október végén zárult le, ha ebben bármilyen törvénysértést megállapítottak volna a Munka törvénykönyve alapján 15 nap állt volna rendelkezésre, hogy indoklás nélkül felmondjanak neki. Ez azonban nem történt meg - jegyezte meg.

"Az ITD Hungary-nél tavaly októberben lezárult KEHI-vizsgálat nem mutatott ki jogsértést, így az arra történő hivatkozás több mint két hónap távlatából véleményem szerint egy erőltetett fogáskeresés. A munkáltatóm indokát a leghatározottabban visszautasítom" - fogalmazott Rétfalvi György. Hozzátette: az NFGM munkatársaival folytatott pénteki egyeztetést követően intézkedési tervet akartak készíteni a KEHI-jelentés alapján. Szintén a minisztérium szakembereivel folytatott tárgyalás után Rétfalvi György hétfőn megkezdte a szervezet átalakítását, így megszüntetett két igazgatóságot és több középvezetői pozíciót.

Kérdésre válaszolva a menesztett vezérigazgató elmondta, hogy az elmúlt három évben hat minisztériumi, és két célirányos KEHI-vizsgálat történt. Ezek mellett külső könyvvizsgálók és az ügynökség felügyelő bizottsága által kinevezett ellenőr is ellenőrizte az ITD Hungary tevékenységét. Ezek a vizsgálatok hasonló elmarasztaló jelentéseket nem tartalmaztak. Rétfalvi György elmondta, hogy a KEHI-jelentésben elsősorban 10-15 millió forintos, költségvetési pénzből történt kifizetéseket ért kifogás. Ezek - Rétfalvi György szerint - korrigálható tételek, és nem okoztak törvénysértést.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) hétfői közleménye szerint a vezérigazgató munkaviszonyát 2010. január 11-ével, rendkívüli felmondással szüntette meg a miniszter. A volt vezérigazgatónak nem jár végkielégítés. A minisztérium közleményéből kiderül, hogy a KEHI-vizsgálat több esetben is szabálytalanságokat talált a vállalkozási, szolgáltatási és tanácsadási szerződések, valamint a költséggazdálkodás terén. Emellett a vizsgálat során hiányosságokra derült fény a szakmai, szervezeti működési szabályok, illetve a vezérigazgatói körben felmerülő ellenőrzési kötelezettségek betartása, betartatása terén. A miniszter megítélése szerint mindezek kérdésessé tették az Rétfalvi György vezetői alkalmasságát, és ezért vonta vissza a vezérigazgatói megbízást. A kormányzati ellenőrzési hivatal vizsgálatát Bajnai Gordon miniszterelnök még szeptember elején rendelte el.

Korábban az Index.hu arról számolt be, hogy egy 300 millió forintos ITD-tendert a vezérigazgató volt üzlettársának a cége nyert el. Az internetes lap akkor azt írta, hogy a gazdasági miniszter a közbeszerzési eljárás ügyében szeptember elején vizsgálatot kezdeményezett. A szerződést végül forrásátcsoportosítással indokolva nem írták alá.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.