<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hét százalék feletti növekedést mértek januárban a német autópiacon, a briteknél és a spanyoloknál pedig még ennél is jobban nőtt az új autók eladása az év elején.

Nőttek az autóeladások Európában, januárban az európai autógyártók szövetségének (ACEA) legfrissebb adatai szerint 5,2 százalékkal bővültek az egy évvel korábbihoz képest. Az ACEA keddi közleménye szerint az Európai Unióban és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban 967,7 ezer autót helyeztek forgalomba az előző hónapban.

Eric Heymann, a Deutsche Bank elemzője kiemelte, hogy folytatódott az európai autópiac erősödése. A nagy országokban sehol nem csökkent a kereslet, és néhány kisebb piacon is növekedés volt. Az ACEA statisztikái szerint Nagy-Britanniában és Spanyolországban 7,6-7,6 százalékkal, Németországban 7,2 százalékkal, Olaszországban 3,2 százalékkal, Franciaországban 0,5 százalékkal emelkedtek az eladások.

Kedvező fordulat volt, hogy olyan országokban is élénkült a kereslet, amelyeket komolyan érintett a gazdasági válság. Írországban 33 százalékkal, Portugáliában 32 százalékkal, Görögországban 15 százalékkal nőttek az összesített eladások, többnyire a költségtakarékos, kisebb méretű autók megugrott értékesítései miatt. Magyarországon 2014 januárját 2013 januárjához viszonyítva 19,7 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezett autók száma.

A fontosabb autógyártók közül a Volkswagen csoport eladásai 8,9 százalékkal, a Renault csoport eladási 13,4 százalékkal, a PSA csoport eladásai 7,4 százalékkal emelkedtek januárban. Ezzel ellentétben a General Motors csoportszintű eladásai 5,3 százalékkal, a Fiat csoportszintű eladásai 2,1 százalékkal, a Hyundai eladásai pedig 5,9 százalékkal csökkentek.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.