Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Évről évre több vissza nem térítendő milliárdos nagyságrendű támogatást kap a Forma-1 rendezési jogával rendelkező Hungaroring Sport Zrt., aminek köszönhető 3 év után tavaly ismét nyereséget ért el. Mfor.hu-háttér.

Hétvégén érkezik hazánkba a száguldó cirkusz, aminek apropóján az mfor.hu az elérhető éves beszámoló alapján megvizsgálta, hogy 2011-ben milyen évet tudhatott magáénak a rendezési jogokat tulajdonló Hungaroring Sport Zrt. A megelőző évben, vagyis 2010-ben bár a cégnek a korábbinál több nézőt sikerült az eseményre kicsábítania, az akkor közel 5 milliárdos állami támogatás ellenére is 260 millió forintos veszteséggel zárta az évet.

Kevesebb jegyeladás, több állami támogatás

A cég beszámolója szerint az értékeítés nettó árbevétele 2011-ben 2,5 milliárd forint volt, ami az előző évhez képest 3,6 százalékos visszaesést mutatott. Ebből 1,3 milliárd forint a verseny jegybevétele, ami 16,7 százalékkal esett vissza 2010-hez képest. A visszaesés azzal magyarázható, hogy a 2011. évi versenyen csak jelentős árkedvezmények nyújtása mellett sikerült elérni a 2010. évi látogatószámot. (Ugyanakkor a csökkenéshez az erősödő forintárfolyam is hozzájárult, ugyanis a 2010. évi verseny napján 285,78 forintot kellett adni egy euróért, míg tavaly 268,5 forintot). Bár a jegyeladásból kevesebb bevétel származott, a televíziós tv-jogdíjból 8 százalékkal magasabb, 822 millió forint folyt be a Hungaroring Zrt. kasszájába. 

Ezeket a bevételeket azonban jelentősen túlszárnyalja az egyéb bevételek szinte egészét kitevő állami vissza nem térítendő támogatás, mely 2011-ben 5,023 milliárd forint volt szemben az előző évi 4,932 milliárd forinttal szemben. Az állam éves összevetésben 1,9 százalékkal növelte a a Zrt.-nek nyújtott támogatás összegét.

Az állami támogatásokkal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a kormány az idei futam megrendezéséhez nyújtott támogatás összegét egy június 27-én megjelent kormányrendelet szerint az eredetileg tervezett 5,9 milliárd forintról 6,1 milliárdra növelte tovább. Az azonban továbbra sem változott, hogy a következő években fizetendő jogdíjak összege az előző éves díj 7,5 százalékával fog emelkedni.

Kicsit visszafogott kiadások

A tavalyi évre visszatérve összesen anyagjellegű ráfordításként 2,6 százalékkal kevesebbet, 6,9 milliárd forintot költöttek, ami a teljes, 7,4 milliárd forintos üzemi szintű ráfordítás 93 százaléka. Az anyagjellegű ráfordítások nagyságát annak ellenére sikerült csökkentenie a cégnek, hogy a reklám, propaganda címén 17,6 százalékkal több kiadása volt 2010-hez képest, így valamivel több mint félmilliárdot adtak ki ezért. A legnagyobb tételt jelentő rendezői jogdíj költségét előző évhez képest azonban 5,6 százalékkal sikerült visszafogni, így 2011-ben 4,5 milliárd lett. "A rendezői jogdíj változásának oka a folyamatos, szerződésben meghatározott 10 százalékos emelés, illetve a forint árfolyamának változása" - derül ki a cég kiegészítő mellékletéből.

A személyi jellegű ráfordítások azonban arányaiban jelentősen megemelkedtek a 2011-es év során, mivel egy új üzleti stratégiát épített ki a cég, melynek eredményei a beszámoló szerint 2-3 év múlva látszódhatnak igazán. Ennek keretén belül az eddig kiszervezett pályahasznosítási tevékenység saját kezelésbe vételét kezdték meg. Így a felmerülő többletfeladatok a humán szervezet átalakítását is szükségessé tették, ami elsősorban új dolgozók felvételét jelentette (5 főt pontosan), aminek eredményeként a társaság tevékenységét összesen 14 alkalmazott látta el. Személyi jellegű ráfordításként a 2010. évi 159,4 millió után 221,1 millió forintot kellett kiadni. A beszámoló szerint egy főre átlagosan 564,5 ezer forint havi bérköltség jutott szemben az egy évvel korábbi 501 ezer forinttal.

Három év után először nyereséges

Tehát végeredményben a változatlan mértékű működési bevételek mellett 1,7 százalékkal sikerült visszafogni a kiadásokat, ami üzemi szinten a 2010-es 6,6 millió forint után 134,1 milliós eredményhez vezetett. Ezt azonban a jelentősnek tekinthető, 150 milliós pénzügyi műveletek vesztesége, valamint néhány tízmilliós rendkívüli bevétel 3,4 millió forintos adózás előtti eredményre csökkentette. Mivel a társaságnak adófizetési kötelezettsége nem volt a 2011-es évben, az adózott eredménnyel is megegyezik ez az összeg.

Ugyan három év után a 2011-es év volt az első nyereséges éve a Hungaroring Zrt.-nek, az adatokból látható, hogy ha nem lenne az állami támogatás, akkor csúnya veszteséget kellett volna elkönyvelniük.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.