2p

Tavaly 4 millió négyzetméter ipari ingatlant adtak bérbe a közép-kelet-európai régióban a 2012. évi 2,8 négyzetméter után, az új építés 690 ezer négyzetmétert tett ki 330 millió euró értékben - mondta Ferninand Hlobil, a Cushman & Wakefield (C&W) ingatlan tanácsadó régiós ipari üzletág vezetője kedden video-sajtókonferencián Prágából.

Magyarországon 248 ezer négyzetmétert tett ki a bérbeadás 2013-ban, míg az új építés 10 800 négyzetméter volt - erről Fazekas István, a C&W budapesti irodájának ipari üzletág vezetője beszélt a tájékoztatón. A régiót alkotó Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország teljes modern ipari ingatlan állománya 16,5 millió négyzetméter, ebből 1,8 millió négyzetméter jut Magyarországra.

A régióban az üresedési ráta 10 százalék Magyarországon viszont 22,5 százalék volt tavaly - hangzott el a tájékoztatón. A bérleti díj a régióban 3,5-3,7 euró között változik, havonta és négyzetméterenként. Ez jellemzi a magyar piacot is, de egy tanácsadó közreműködésével a bérlet újratárgyalásakor ennek a negyedét is meg lehet takarítani - válaszolta Fazekas István az MTI-kérdésére. Ez a bérleti szint azonban már tovább nem igen csökken - tette hozzá az üzletág vezető.

A tájékoztatón összehasonlításként elhangzott, hogy Németországban 81 millió főre 21 millió négyzetméter modern ipai ingatlan jut, míg a régióban 84 millió személyre 17 millió négyzetméter ez az érték.

Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon a DHL a legnagyobb bérlő a piacon 420 ezer, 151 ezer illetve 103 ezer négyzetméterrel. Lengyelországban a második helyen áll 136 ezer négyzetméterrel. Ott az Amazon vezet 325 ezer négyzetméterrel, miután most építi ki logisztikai bázisát. Fazekas István véleménye szerint a terjeszkedésnél Szlovákia és Magyarország között fog választani az Amazon.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!