3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A múlt év augusztusában teljessé vált dél-balatoni autópályán még mindig nem épültek benzinkutak, holott a mintegy 80 kilométeres szakaszon tavaly októberben két üzemanyag-forgalmazó cég összesen csaknem másfél milliárd forintért nyerte el a beruházási lehetőséget a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtól (KKK).

A kőröshegyi völgyhíd átadásával Zamárditól Balatonszentgyörgyig, vagyis a Balaton teljes hosszában használhatóvá vált az M7-es autópálya, de sem az átadásra, sem azt követően nem készültek töltőállomások, akárcsak Nagykanizsa és Letenye között. A távirati irodával a KKK akkor azt közölte: a sztrádán a 137-es és a 167-es kilométernél két-két helyet jelöltek ki benzinkút építésére, pályáztatásukra pedig 2007 szeptemberében sor kerül.

Kalmár Koppány, a KKK Kommunikációs és Humánpolitikai Főosztályának vezetője pénteken közölte: a két komplex pihenőhelyre vonatkozó pályázatokat tavaly október elején zárták le. A 137-es kilométernél, Balatonlellénél a Mol, a 167-es kilométernél, vagyis Balatonkeresztúrnál pedig a Shell ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek.

A Mol által nyertesként fizetendő használatbavételi díj 766 millió forint, az éves díj további 10,2 millió forint, valamint a forgalomarányos bevétel fél százaléka. A Shell 625 millió forintot fizet nyertesként, amelyet évente 6 millió forinttal és a forgalomarányos bevétel szintén fél százalékával egészít ki.

Az építkezések azonban egyelőre nem kezdődtek meg. Kalmár Koppány ezzel kapcsolatban kifejtette: a két-két benzinkút tervei elkészültek, folyik az engedélyeztetésük, amelynek birtokában majd elkezdődhetnek a munkálatok. "A töltőállomások megnyitása az engedélyezési eljárásoktól függ, eddigi tapasztalataink alapján úgy számolunk, hogy a töltőállomások a harmadik negyedévben megnyithatnak" - tette hozzá a kommunikációs vezető.

Csúszhat az utolsó szakasz átadása 

Az M7-es autópálya még épülő utolsó, Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa közötti szakaszát a tervek szerint májusban kellene átadni, bár az MTI helyszínen szerzett tapasztalatai szerint az átadás hónapokat fog késni. Ezen a közel 40 kilométeres szakaszon a 193-as kilométernél, Zalakomárnál épül komplex pihenőhely, amelynek benzinkútépítési jogát a KKK a sztráda átadása előtt megpályáztatta.

A közútfejlesztési központ kommunikációs vezetője elmondta: a zalai pihenőnél szintén a Mol adta a legkedvezőbb ajánlatot. A cég által fizetendő használatbavételi díj 564 millió forint, amelyhez éves díjként 6 millió forintot és a forgalomarányos bevétel fél százalékát fizeti az olajtársaság. Hozzátette: a hivatalosan a munkaterület átadásával együtt fizetendő használatbavételi díjakat a Mol már tavaly befizette, a Shell pedig az engedélyek megszerzése után utalja át.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.