2009. december 16. 23:11

Megszületett a 2010. évi bérmegállapodás a Magyar Posta Zrt.-nél, így biztosítva van a munkabéke és a folyamatos szolgáltatás - mondta Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója szerdán háttérbeszélgetésen, Budapesten.

A jövő évi bérmegállapodást a munkavállalók több mint 90 százalékát képviselő szakszervezetek írták alá, köztük a két reprezentatív postás érdekképviselet. A megállapodás az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlásait tükrözi, társasági szinten nem lesz reálkereset csökkenés, nominális béremelés pedig a havi 160 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezőknél valósul meg sávosan. A bérmegállapodás alapján a meglévő munkavállalók 80 százalékának, mintegy 26 ezer dolgozónak emelkedik a bére. A garantált bér és a minimálbér megállapodás végrehajtása 2600 postás dolgozó javadalmazását növeli.

Szűts Ildikó elmondta, hogy a béren kívüli juttatás 2010-ben bruttó 260 ezer forint lesz. Ha valaki a 25 százalékos adósávba tartozó lehetőséget veszi igénybe, akkor ez számára nettó 220 ezer forintot jelent. Az idén 220 ezer forint volt ez a juttatás.

A szakszervezetekkel a jövő évi foglalkoztatási tervről is megállapodtak. Eszerint a Posta Partner programhoz kapcsolódóan folytatódik a létszámcsökkenés, a feladatokkal arányosan főként az irányítási, igazgatási területen dolgozók létszámának csökkenésére lehet számítani.

A vezérigazgató elmondta, hogy a megállapodást a Kézbesítők Szakszervezete ugyan nem írta alá, de a jövő évi béremelésért ők sem sztrájkolhatnak, mert a reprezentatív szakszervezetek aláírásával érvényes a jövő évi bérmegállapodás.

A Kézbesítők Szakszervezetének követelését, hogy az ingatlanbevételből részesedjenek, téves felfogás. A jóléti ingatlanok eladásából 508 millió forint származott, és ezzel szemben 590 millió forintot fordítottak jóléti ingatlanok felújítására. A székházak eladásából származó árbevételt pedig a tulajdonos döntése értelmében a postai liberalizációra való felkészülést segítő beruházásokat kell finanszírozni.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.