2009. szeptember 17. 06:21

Nem kapott többséget a médiahatóság szerdai ülésén a koncessziós díjak rendszerének átalakításáról szóló stratégia; több tag közlése szerint a szakmai szervezetekkel való egyeztetést követően kerül ismét az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elé a téma. Mint elmondták: a Fidesz által a testületbe delegált Szalai Annamária javaslata volt, hogy folytassanak konzultációt a kérdésben érintett fórumokkal.

Kedden számolt be arról az MTI, hogy csak egy évre adna könnyítést az ORTT új műsorszolgáltatásidíj-stratégiája a médiumoknak. A távírat iroda azt írta, a műsorszolgáltatási díjaknak a gazdasági válság miatti lehetséges átmeneti csökkentése címet viselő előterjesztés csak az idei év utolsó, valamint 2010 első három negyedére mérsékelné a díjakat az információ szerint.

Júliusban beszélt arról az MTI-nek Majtényi László, az ORTT elnöke, hogy őszre születhet meg a koncepció, amely összegzi a rendelkezésre álló tapasztalatokat; ennek alapján az ORTT "ha szükséges, beavatkozik", és megmenti azokat a műsorszolgáltatókat, "amelyek megszűnése nagyon káros lenne".

"A beavatkozásba valamilyen normatív elemet kell vinni" - tette hozzá, azt hangsúlyozva, nem egyedi döntésekre van szükség, hanem arra, hogy homogén médiapiaci csoportokat kezeljenek egységesen. Emlékeztetett arra: a díjcsökkentéssel kieső pénzek miatt az eddigieknél kevesebb forrást tudnak kiosztani; "az egyik ujjunk megvédése árán a másik ujjunkból vágunk le egy darabot" - fogalmazott akkor a médiahatóság elnöke.

Az MTI korábban közölt információja szerint tucatnyi műsorszolgáltató kért díjcsökkentést korábban, de ezek közül csak a Juventus Rádió kérelmét fogadta el az ORTT, amely a többi kérelmezőt arról tájékoztatta, hogy nem egyenként tárgyalják beadványukat.

MTI/Menedzsment Fórum