A szakember elmondta: tavaly az elfogyasztott gyümölcspálinka mennyisége összesen 580 ezer hektoliterfoknyit tett ki, míg a törkölypálinkából 150 ezer hektoliterfoknyi fogyott. Egy hektoliterfok egy liter 100 százalékos szesztartalmú pálinkával egyenlő.
Magyarországon a múlt évben mintegy négymillió hektoliterfoknyi úgynevezett bérfőzött pálinkát állítottak elő. Ez azonban nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, csak saját fogyasztást szolgálhat - mondta Nagy András.
A kereskedelmi forgalomba került magyar gyümölcspálinka 95 százalékát belföldön fogyasztják el. A magyar pálinka ugyanis külföldön még nemigen ismert, és így nem is kelendő - tette hozzá a szakember.
Ennek megváltozását remélik a szeszipari szakemberek attól, hogy várhatóan még ebben az évben elfogadhatja az Országgyűlés az úgynevezett pálinkatörvényt, amelyet a napokban egyeztettek újra az unió illetékes szakhatóságával, a Mezőgazdasági Főigazgatósággal. Amennyiben Brüsszel igent mond a magyar törvénytervezetre, úgy a parlamenti képviselők még az idén szavazhatnak a törvénytervezet elfogadásáról.
Emellett a magyar pálinka népszerűsítésére az idén várhatóan háromszor annyit költenek közösségi marketingforrásból, mint tavaly. A múlt évben 50 millió forintot fordítottak erre a célra, míg az idén ez az összeg elérheti a 150 millió forintot.
Nagy András jelezte, hogy több jelentős kapacitású pálinkafőzde-beruházás várható, ezek által jelentős mértékben nőhet a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége. A szakember ellenben nem számít a hazai pálinkafogyasztás jelentős növekedésére, ezért úgy vélte, hogy ez a mennyiség külföldön lesz csak eladható, "ott keres magának ez az áru piacot".