2001. március 7. 11:00

Dacára az ingyenes internet szolgáltatók tavaly év végi megjelenésének, 2000-ben sem nőtt számottevően a hazai internet felhasználók száma.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Dacára az ingyenes internet szolgáltatók tavaly év végi megjelenésének, 2000-ben sem nőtt számottevően a hazai internet felhasználók száma.

2000. végén Magyarországon elméletileg 1.240.000 embernek volt lehetősége használni az internetet. Valójában azonban csak 800 ezren interneteztek rendszeresen, vagyis havonta legalább egy alkalommal. Ez az aktívabb csoport képezi a hazai internet felhasználók nem túl népes táborát.

A már két éve tartó stagnálás leginkább a hozzáférési lehetőséggel rendelkezők számát vizsgálva érzékelhető. A Netsurvey minden félévben 12500 fős, személyes megkérdezésen alapuló, reprezentatív minta szerint készít felmérést. Legújabb ilyen vizsgálatuk szerint fél év alatt mindössze tíz százalékkal nőtt a hazai felhasználók száma. Ezek szerint nem sok hatása volt a számokra az ingyenes hozzáférést biztosító szolgáltatók (Kiwwi, Freestart) megjelenése, illetve az egyre bővülő modemes előfizetői kör. A magyarázat ott keresendő, hogy az ingyenes szolgáltatással, illetve új előfizetéssel többnyire a már korábban is hozzáférési lehetőséggel rendelkezők (iskolában, munkahelyen, barátoknál) teremtenek maguknak alternatív Internet hozzáférést .

Máth András, a Netsurvey ügyvezető igazgatója szerint két probléma hátráltatja a fejlődést. A legtöbben, akik megpróbálkoztak az internet használatával, nem találták túlzottan élvezetesnek azt, mások pedig nem látnak okot arra, hogy rendszeresen szörfözzenek. Vagyis, dacára a rengeteg új tartalomszolgáltatásnak, még mindig csak egy igen szűk (főleg fiatal és értelmiségi) réteget érdeklő weboldalak dominálnak a hálón. A másik - a tartalom-hiányhoz képest egyébként kevésbé súlyos - hátráltató tényező, hogy változatlanul magas az internetezés költsége.

Az idei évvel kapcsolatban nagyon vegyesek a jóslatok. Akár nagy bővülés is várható, ennek feltétele azonban a megfelelő tartalom és alternatív, olcsóbb hozzáférési lehetőségek megjelenése. Nem kizárt viszont, hogy a két éve tartó stagnálás továbbra is fennmarad.

Jelentősen előre mozdítaná a jelenlegi helyzetet a megfelelő kormányzati szerepvállalás, képzési programok indítása, és új, tőkeerős tartalomszolgáltatók megjelenése.