TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. április 18. 10:29

A Mol felvásárlására törekvő osztrák OMV olaj- és gázipari konszern vezérigazgatója nem számol azzal, hogy a magyar cég jövő heti közgyűlésén a részvényesek elmozdítják a jelenlegi vállalatvezetést.

Wolfgang Ruttenstorfer a Format osztrák gazdasági hetilap legfrissebb, pénteken megjelent számában az mondta: abból indul ki, hogy a Mol-vezérkar -  a "kvázi tulajdonosi funkcióját kihasználva" - keresztülviszi eddigi pozíciójának megerősítését. Kérdésre válaszolva a vezérigazgató kijelentette, bár kétségkívül nincsenek egy hullámhosszon a Mol-vezetőséggel, még nem döntötték el, hogyan szavaznak majd megbízatásának meghosszabbításáról.

A vezérigazgató megerősítette, hogy a Molban 20,26 százalékos résszel bíró OMV, amely a legnagyobb független részvényesként lesz jelen a Mol-közgyűlésen, továbbra is szeretné tudni, vajon a Mol-vezetőség által végrehajtott sajátrészvény-vásárlások valójában nem azt a célt szolgálták-e, hogy saját maga is tulajdonossá váljon a cégben. A közgyűlésen elválik majd, hogy a Mol-vezetés kész-e a nemzetközileg elfogadott jó vállalatirányítási normák szerint működni, vagy marad az eddigi út, mondta az OMV vezetője a Formatnak.

A hírmagazin megjegyezte: nem várható, hogy a közgyűlés olyan lényegi döntéseket hozna, amelyek az OMV álláspontját tükröznék. Ruttenstorfer maga úgy gondolja, hogy a baráti cégeknél elhelyezett részvények biztosította szavazati jogot a Mol-vezérkar arra fogja felhasználni, hogy a saját javára befolyásolja az összes szavazást.

Az esetleges OMV-Mol-fúzió ügyében az Európai Bizottság versenyjogi hivatalához beterjesztett, előzetes véleményezési eljárásról szólva Ruttenstorfer kifejtette: a második fázisú, részletes vizsgálat bizonyosan feltételekhez köti majd az egyesülést, de azok nem fogják csorbítani az ügylet gazdasági vonzerejét.

A Format szakértőket is megszólaltatott a kérdésről. A bécsi Webster Egyetem vállalatátvételi elemzője, Christopher Kummer úgy vélekedett, hogy a magyarok ellenállása miatt gyakorlatilag már kétségessé vált a felvásárlási szándék megvalósíthatósága. Szerinte az OMV-nak körültekintőbben kellett volna fellépnie, pontosan azért, mert olyan, politikailag érzékeny területről van szó, mint az energiaüzlet.

A Raiffeisen Bank szakértője, Philipp Chladek ezzel szemben azt a nézetet képviselte, hogy azokat a védőklauzulákat, amelyek jelenleg megakadályozzák a Mol átvételét, az EU bizottsága a következő két évben hatályon kívül fogja helyeztetni. Tőzsdeorientált cégként a Mol-nak is alá kell magát vetnie a tőkepiac szabályainak, húzta alá.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.