2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Panaszt emelt a 2010 áprilisi Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófát okozó brit BP olajtársaság az amerikai hatóságoknál, amiért kizárták a különböző megbízásokból.

Egy texasi szövetségi bíróság dokumentumai alapján helyi idő szerint kedd este ismertté vált: a BP panaszt emelt amiatt, hogy az amerikai környezetvédelmi hivatal a brit vállalatot először 2012 novemberében, majd 2013 januárjában és februárjában kizárta a szövetségi hatóságok mindenfajta megbízási pályázatából.

A cég Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformján a Mexikó-öbölben 2010 áprilisában robbanás történt, majd tűzvész tört ki, amelyben 11 munkás meghalt. A platform végül elsüllyedt és a következő hetekben összesen csaknem ötmillió hordó (790 millió liter) olaj ömlött a tengerbe. A kútcsonkot csak 87 nappal a robbanás után sikerült eltömíteni a tenger mélyén.

Az olajkatasztrófa miatt a teljes felelősséget vállaló brit cégnek rekordösszegű, több mint 4,5 milliárd dolláros (ezer milliárd forintos) pénzbírságot kell fizetnie az elkövetkező években. Ezen kívül a cég több tízmilliárdot különített el a különböző kártérítési kötelezettségekre.

A BP 2010 őszén kiadott jelentése szerint a katasztrófát műszaki hibák sorozata, valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták.

A történtek ellenére, illetve a vállalt pénzügyi kötelezettségek nyomán a BP most erőteljesen sérelmezte a pályázatokból történő kizárását. Az említett bírósági dokumentumok szerint a vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai kormánnyal hosszú ideje tartó üzleti kapcsolatokat tart fenn. Utalt arra is, hogy a BP az egyik legnagyobb magán munkaadó, illetve beruházó az Egyesült Államokban, a Mexikói-öbölben pedig a legfontosabb mélytengeri olaj-, illetve gáztermelő.

Mindennek alapján a konszern a megbízásokból történő kizárását túlzottnak, valamint önkényesnek nevezte és követelte annak semmissé tételét.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!