TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Panaszt emelt a 2010 áprilisi Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófát okozó brit BP olajtársaság az amerikai hatóságoknál, amiért kizárták a különböző megbízásokból.

Egy texasi szövetségi bíróság dokumentumai alapján helyi idő szerint kedd este ismertté vált: a BP panaszt emelt amiatt, hogy az amerikai környezetvédelmi hivatal a brit vállalatot először 2012 novemberében, majd 2013 januárjában és februárjában kizárta a szövetségi hatóságok mindenfajta megbízási pályázatából.

A cég Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformján a Mexikó-öbölben 2010 áprilisában robbanás történt, majd tűzvész tört ki, amelyben 11 munkás meghalt. A platform végül elsüllyedt és a következő hetekben összesen csaknem ötmillió hordó (790 millió liter) olaj ömlött a tengerbe. A kútcsonkot csak 87 nappal a robbanás után sikerült eltömíteni a tenger mélyén.

Az olajkatasztrófa miatt a teljes felelősséget vállaló brit cégnek rekordösszegű, több mint 4,5 milliárd dolláros (ezer milliárd forintos) pénzbírságot kell fizetnie az elkövetkező években. Ezen kívül a cég több tízmilliárdot különített el a különböző kártérítési kötelezettségekre.

A BP 2010 őszén kiadott jelentése szerint a katasztrófát műszaki hibák sorozata, valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták.

A történtek ellenére, illetve a vállalt pénzügyi kötelezettségek nyomán a BP most erőteljesen sérelmezte a pályázatokból történő kizárását. Az említett bírósági dokumentumok szerint a vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai kormánnyal hosszú ideje tartó üzleti kapcsolatokat tart fenn. Utalt arra is, hogy a BP az egyik legnagyobb magán munkaadó, illetve beruházó az Egyesült Államokban, a Mexikói-öbölben pedig a legfontosabb mélytengeri olaj-, illetve gáztermelő.

Mindennek alapján a konszern a megbízásokból történő kizárását túlzottnak, valamint önkényesnek nevezte és követelte annak semmissé tételét.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.