Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A szlovák egyetemistákat egyre kevésbé vonzza a külföldi munkavállalás, állítja egy humánerőforrás-menedzser a Sme című lap csütörtöki cikkében.

A világ vezető multinacionális cégei - különösen a számítástechnikában - már jelen vannak Szlovákiában és így otthon is megtalálhatják számításukat - írja a lap.

Az európai foglalkoztatási szolgálat, az EURES adatai szerint a szlovákok legnagyobb arányban Csehországban, illetve Nagy-Britanniában vállalnak munkát: előbbiben a külföldön munkát vállalók 46 százaléka, utóbbiban 23 százaléka dolgozik. A szlovákok főként csak általános vagy középiskolai végzettséget igénylő állásokat töltenek be külföldön.

Csökken a munkanélküliség

Novemberben alig több mint 230 ezren voltak munka nélkül Szlovákiában, az állástalanok aránya 9,12 százalékra csökkent az októberi 9,27 százalékról. A szlovák módszertan csak az azonnal munkára kész munkanélkülieket veszi számításba.

Az EU statisztikai hivatalának utolsó nyilvántartása szerint októberben 12,7 százalékos volt a munkanélküliség, ezzel továbbra is Szlovákia volt az EU-ban a második helyezett, Lengyelország mögött az állástalanok arányát tekintve. Azonban csakúgy, mint Lengyelországban, Szlovákiában is folyamatosan csökken a munkanélküliség a tavasszal stagnáló, 13,6 százalékos arányok óta.

A bruttó havi átlagbér Szlovákiában idén várhatóan eléri a húszezer koronát (146 ezer forint) , mely az elmúlt tíz évben több mint kétszeresére nőtt. 2007-ben mintegy négy-öt százalékos bruttó átlagbér-növekedést várnak.

Elemzők szerint a jó ütemű bérnövekedés nem csupán az utóbbi időszak nemzetközi nagybefektetéseinek eredménye, a kisebb cégek jó teljesítménye is jelentősen hozzájárul az általában is erős növekedést mutató szlovák gazdaságban.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.