2007. október 30. 15:34

Az Ecostat konjunktúra-indexe a szeptemberi közepes értékhez viszonyítva októberben lényegében nem változott, 93 százalék - közölte a gazdaságkutató intézet.

A korábbi tapasztalatok alapján a nagyobb cégméret általában magasabb üzleti bizalommal jár együtt, éves szinten Magyarországon is hasonló tendencia érvényesült. Az utóbbi hónapokban azonban a TOP-100 vállalatcsoport és a kis- és középvállalatok bizalmi indexei közelebb kerültek egymáshoz. A TOP-100 vállalatcsoport konjunktúra-indexe 91,7 százalékot, míg a kis- és középvállalatok bizalmi indexe 94,8 százalék volt októberben.

A TOP-100 csoportba tartozó nagyvállalatok bizalmi indexe annyiban módosult az előző hónapokhoz képest, hogy a cégek többsége - azaz 73 százaléka - a makrogazdasági konjunktúra szinten maradását várja. Így a gazdaság javulását illetve romlását vélelmezők aránya zsugorodott. Saját vállalkozásuk hat hónapon belüli lehetőségeit a szeptemberinél jóval optimistában értékelik meg a cégek. Októberben majdnem minden második nagyvállalat derűlátóan nyilatkozott üzleti lehetőségeiről.

A nagy cégek fele lát lehetőséget bővítésre

A belföldi értékesítési lehetőségeket a nagyvállalatok a szeptemberinél valamivel kedvezőbben ítélték meg, enyhén bővülő eladási lehetőségekkel számol a vállalkozások egyötöde, a forgalom stabilitásában bízik 45 százalékuk. A pesszimista előrejelzések az év során széles határok között ingadoztak, az októberi érték alig különbözik az előző kilenc hónap átlagától. A külföldi kereslet rövid távú megítélése tartósan kedvező, növekvő illetve szinten maradó igényekkel számol a cégek 47-48 százaléka. A bizalmi mutató kedvező értékét a havi rendelésállományi adatok alátámasztják, az új exportrendelések októberben 47 százalékkal haladták meg az előző évi szintet.

A termelés bővítését a vállalatok széles köre, 54 százaléka reális lehetőségnek tekinti. A gazdasági környezet megítélése javult az előző hónapokhoz képest, a bizonytalanság fokozódásától a nagyvállalatok mindössze 15 százaléka tart. A TOP-100 vállalatcsoport beruházási aktivitása az elmúlt két évben erősen ingadozott, októberben a cégek fejlesztési terveit összegző index érezhetően javult.

Picit optimistább lett a kkv-szektor

A kis- és középvállalatok üzleti várakozásainak mérőszáma a szeptemberi stagnálást követően októberben kismértékben emelkedett, azaz 94,8 százalékon állt. A bizalmi felmérések eredményeiből kirajzolódó tendencia az mérsékelt emelkedést mutat. Októberben rövid távon a makrogazdaság javuló kilátásaival számol a kis- és középvállalatok 14 százaléka, változatlan viszonyokat prognosztizál 43 százalékuk. A pesszimista válaszok aránya ugyanakkor az előző hónapokénál magasabb.

A KKV-k valamivel derűlátóbban ítélik meg saját gazdasági helyzetüket, mint a nemzetgazdaság esélyeit. Vállalkozásuk helyzetmegítélésében 23 százalékról 31 százalékra nőtt a javulást vélelmezők aránya. A negatív előrejelzések részesedése négy hónapja alig változott, értéke 34 százalék. A tevékenységüket bővítő cégek aránya októberben 33 százalékról 40 százalékra nőtt, éves visszatekintésben ez a legmagasabb érték. Piacképességük mérsékelt ütemű javulása miatt a hazai vállalatok kevesebb mint negyede jelezte a beszállítói lehetőségek várható bővülését.

Nem szűkül tovább a belső piac

A jövő évi költségvetés tervszámainak ismeretében újabb keresletcsökkentő intézkedések nem várhatók, erre tekintettel belföldi piacain a kis- és középvállalatok 48 százaléka változatlan, 26 százalékuk kismértékben bővülő kereslettel számol.

A következő fél évre vonatkozó pesszimista előrejelzések aránya szeptemberhez képest csökkent. Hat hónapon belül pénzügyi helyzete rosszabbodásától tart a cégek egyötöde, változatlan likviditással kalkulál 59 százalékuk. A válaszok megoszlása az előző hónaphoz képest némileg kedvezőbb.

A magyar cégek több mint egy éve alig növelték kapacitásaikat, kevés új beruházást indítottak el. A jövő évtől a növekvő mértékű uniós támogatások hatására a KKV-k beruházási kedve várhatóan élénkülni fog - prognosztizálják a kutatók. A cégek fejlesztési hajlandóságát vizsgáló havi felmérések eredményei idén széles sávban ingadoztak, tendenciájuk éves szinten kisimult. A beruházási ambíciók szerény mértékét a kapacitások alacsony kihasználtsága indokolja.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.