2015. február 6. 12:40

A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, induljon nemzeti konzultáció a megélhetési bevándorlásról - közölte a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten, a Mezőkövesdre kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülés után. Rogán Antal sajtótájékoztatóján több más döntésükről is beszámolt, egyértelművé tette például, hogy a kormánypártoknak továbbra is céljuk az alacsony infláció.

Tájékoztatása szerint a mezőkövesdi tanácskozáson több megoldási javaslatot is megfogalmaztak a megélhetési bevándorlás megakadályozása ügyében, ezek, jelezte, biztosan konfliktust jelentenek majd Brüsszellel, mert - Magyarországgal ellentétben - "Brüsszel támogatja a bevándorlást". Magyarország ugyanakkor az unióban is képviselni fogja az új, szigorú bevándorláspolitika szükségességét - hangsúlyozta.

A kormánypártok szerint a nemzeti konzultáción egyebek mellett azt kell megkérdezni az emberektől - a szükséges jogszabály-előkészítés mellett -, hogy támogatják-e a harmadik országból érkező illegális bevándorlók őrizetbe vételét és az ellenőrzés alatt tartásukat mindaddig, amíg nem dől el, jogosultak-e menekültstátusra. Az is kérdés lesz: támogatják-e az emberek, hogy az illegális bevándorlókat "haladéktalanul vissza kelljen toloncolni".

A frakcióvezető hozzátette, Magyarországnak lépéskényszert jelent az osztrák szabályozás júliustól várható szigorodása, így a magyar kormánynak a nyár közepéig mindenképpen meg kell tennie a szükséges lépéseket.

A megélhetési bevándorlás témájának fontosságát a frakcióvezető azzal magyarázta, hogy két év alatt 20-szorosára nőtt Magyarországon a menekültkérelmet beadók száma, a 2012-es mintegy 2500-ról 2014-re több mint 42 ezerre. Külön kitért az idén januári adatra, vagyis hogy egy hónap alatt már 14 ezer menekültkérelmet adtak be.

"Magyarország kapuit be kell zárni a megélhetési bevándorlók előtt", mert Magyarország nem tud munkát adni nekik - ismertette a Fidesz-KDNP-képviselőcsoport álláspontját a frakcióvezető, aki megerősítette, a megélhetési bevándorlásról politikai vitanapot is tartanak majd a parlamentben, várhatóan február 19-én.

Rogán Antal a következő három és fél év kormányzása legfontosabb feladatának a keményen dolgozó emberek, a bérből és fizetésből élők anyagi helyzetének javítását nevezte. Ennek érdekében a következő években is segély helyett munkát kell adni az embereknek, törekedni kell a teljes foglalkoztatottságra - mondta.

Emellett fenn kell tartani és meg kell védeni a rezsicsökkentés eredményeit - folytatta -, és ha lehet, folytatni kell. A frakcióvezető kijelentette: a kormánypárti képviselőcsoport Brüsszel minden törekvésével szemben a leghatározottabban küzdeni fog az árszabályozás politikájának fenntartásáért a rezsicsökkentés megvédése érdekében.

Ezzel összefüggésben megerősítette, hogy a rezsicsökkentés "elmélyítéséért" van szükség a nemzeti közműszolgáltató felállítására, amely márciustól - először a földgázszolgáltatás területén, egy éven belül pedig a villamos energia területén is - nonprofit alapon, olcsóbb árakkal versenyez majd a piaci cégekkel. Elképzelhetőnek nevezte egyúttal, hogy a kormány a villamosenergia-szolgáltatás területén céget vásárol majd a nemzeti közműszolgáltatás érdekében.

A devizahitelek ügyében a frakcióvezető azt mondta: végig kell vinni a bankok elszámoltatásának folyamatát, 2015-ben véglegesen le kell zárni a deviza-jelzáloghitelek korszakát.

Rogán Antal a bankok elszámoltatásával összefüggésben jelezte: március és április folyamán minden érintett értesítőt kap kézhez arról, hogy a bankja mennyivel tartozik neki, hogyan számolnak el vele. Ez azt is tartalmazza, hogy a devizahitel helyébe lépő forinthitelnek mennyi lesz a törlesztőrészlete és a kamata. Arról is döntöttek: a februárra, márciusra és áprilisra vonatkozó különbözetet egy összegben kaphassák meg májusban az érintett devizahitelesek.

Megjegyezte, a forinthiteleseknél augusztus-szeptember az értesítés időszaka, és novembertől náluk is érvényesülni fog az elszámoltatás eredményeként a várható kamatcsökkentés.

Azt is egyértelművé tette, hogy kormánypártok a jövőben is alacsony inflációra fognak törekedni, mert az a jó a bérből és fizetésből élőknek. Szavai szerint 2015-ben is fenntartható az alacsony infláció.

Ezzel összefüggésben elmondta azt is: a Nemzetgazdasági Minisztériumnak egy hónapon belül ki kell dolgoznia egy tanulmányt arról, hogy egyes termékek ára hogyan alakul más árváltozásokat - például a gázolaj vagy a benzin árának csökkenését - figyelembe véve.

Rogán Antalt a reklámadóról is kérdezték, amiről úgy nyilatkozott, döntés nem született a frakcióülésen, a kormány folytatja a tárgyalásokat, és azokat követően a kabinet megoldási javaslata visszakerül a frakció elé, de - hívta fel a figyelmet - egy esetleges változtatás esetén a reklámadóból származó bevételt pótolni kell, ezt a kormánynak meg kell oldania.

A reklámadóval kapcsolatos tiltakozásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: "akit egy adó érint, az természetesen mindig hangosan tiltakozik (...), az pedig, hogy ki hogyan tiltakozik, vérmérsékelt, habitus kérdése".

Külpolitikai ügyekben - közölte - megerősítették a kormányt abban, hogy a következő években is a magyar nemzeti érdek képviselete a külpolitika legfőbb célja. Egyetértettek a Németországgal való szoros kapcsolat ápolásában, ahogyan abban is, hogy stratégiai kapcsolatra van szükség Oroszországgal, mivel pillanatnyilag Oroszország az egyetlen gázszolgáltatója Magyarországnak, és fontos, hogy mindvégig biztosított legyen a háztartásoknak az olcsó gáz - ismertette Rogán Antal, hozzátéve: folytatni kell a keleti nyitás politikáját, különösen Törökországgal.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.