<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez persze a magyar kormánnyal szemben nem sokat ér, mert ők csakis a szövetségi kormánnyal tárgyalnának, hiába nem az ő hatáskörük az ügy.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szerdán közleményben jelezte, hogy készen áll a magyar kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében.

Rövid közleményében a demokrata párti kormányzó meggyőződését fejezte ki, hogy a CEU szabad intézményként történő megőrzése Budapesten "mindenki érdekét szolgálja".

Andrew Cuomo hangsúlyozta: kész arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a magyar kormánnyal a New York állam és a magyar kormány közötti kapcsolatok folytatásáról és annak biztosításáról, hogy az intézmény megbecsült forrás maradjon a diákoknak szerte a világon.

Kedden az amerikai külügyminisztérium arról adott ki közleményt, hogy az amerikai szövetségi kormánynak "nincs hatásköre vagy szándéka" tárgyalni a magyar kormánnyal a CEU ügyéről. Erre válaszul a magyar kormány továbbra is tettette a hülyét, és azon sajnálkozott, hogy ők hiába érdekeltek abban, hogy megállapodjanak a CEU-ról, "ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás.” Pedig a hatásköröket az USA alkotmánya jelölte ki.

A CEU így reagált Cuomóra:

„Andrew M. Cuomo kormányzó közleményének időpontja is jelentőséggel bír, hiszen a magyar kormánynak holnapig kell választ adnia az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás megindításáról szóló hivatalos levelére. Az Európai Parlament május 17-i döntése felszólította a magyar kormányt az amerikai hatóságokkal történő tárgyalásra. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma tegnap megerősítette, hogy a szövetségi kormánynak nincs jogi kompetenciája a felsőoktatás kérdésében, az a tagállamok fennhatósága alá tartozik. Cuomo kormányzó közleménye tehát utat nyit a tárgyalásoknak.”

És Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora kifejezte abbéli reményét, hogy Cuomo közleményére majd pozitívan reagál a magyar kormány.

via MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.