2008. augusztus 26. 08:59

A Stadler Rail Group ötven darab Flirt villamos motorvonat gyártására és szállítására kapott megbízást a Norvég Nemzeti Vasúttársaságtól (NSB), további 100 motorvonatra vonatkozó opcióval. A megrendelés értéke 640 millió svájci frank, amely mintegy 90 milliárd forintnak felel meg.

Ezzel a megrendeléssel Norvégia már a 10. ország, amely az elővárosi közlekedés fejlesztése érdekében a Magyarországon is üzemelő, 2009-től Szolnokon is gyártott Flirt típusú motorvonatokat állítja forgalomba, így az értékesített Flirtök száma eléri a 463-at. A Stadler a megbízást a bussnangi gyárában teljesíti, míg a Szolnokon felépülő magyarországi üzem a csoport további megrendeléseinek teljesítésében vesz majd részt.

A megrendelt járművekből 26 Flirtöt az NSB Oslo elővárosi közlekedésének „hosszú helyiérdekű” vonalain állít majd forgalomba, ezeket a Stadler 2013-ig szállítja le a vasúttársaságnak. A további 24 darab motorvonat Dél-Norvégia területén Bergenig bezárólag közepes távolságú járatként üzemel majd. A járműveket a Stadler úgy alakítja ki, hogy megfeleljenek a norvégi téli időjárás által támasztott zord körülményeknek is, áll a társaság közleményében.

A közelmúltban elnyert, ötven darab Dosto emeletes motorvonatra vonatkozó, SBB (Svájci Szövetségi Vasúttársaság) megbízással együtt a jelenlegi megrendelés jelentősen hozzájárul a Stadler csoport gyártókapacitásának hosszú távú kihasználásához. A Stadler altenrheini gyára az emeletes motorvonatok kompetencia központjaként működik tovább.

Az NSB megbízását a Stadler a bussnangi gyárában teljesíti, amely az elmúlt évek során a Flirt vonatok kompetencia központjává vált. A Stadler a svájci Oberwinterthur-ban egy új forgóváz kompetencia központot is létrehoz, amely éves szinten 600 forgóváz legyártására lesz képes.

A Stadler Szolnokon felépülő magyarországi gyára a csoport további megrendeléseinek teljesítésében vesz majd részt. A jelenlegi tervek szerint a magyarországi gyártás előreláthatólag 2008 végén indulhat el. További fejlesztések mellett teljes kapacitás esetén az üzem egy év alatt legalább 200 alumínium kocsitest előállítását végzi majd el.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.