<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Csupán az idén több mint háromszáz balatoni szálláshely lépett magasabb osztályba. A nívós szállodák és panziók forgalma július végéig több mint 18 százalékkal nőtt. A lepukkant házakat jobbára csak a nosztalgiázó NDK-s turisták keresik, derül ki a Napi Gazdaság felméréséből.

A balatoni települések jegyzőitől kapott információk szerint csupán az idén több mint háromszáz szálláshely besorolása változott meg a tópart mentén. A legnagyobb számban a kelet- és a nyugat-balatoni térségben csinosodtak meg a szállodák, panziók a tulajdonosok elhatározása nyomán. Közel kétszáz szálláshely lett harmadosztályúból másod-, illetve első osztályú.

Becslések szerint az idei szezonra készülve csaknem 80 milliárd forint értékű felújítás jellegű beruházás valósult meg a Balatonnál. Ugyanakkor a hatóságok idén mintegy száz szálláshely visszaminősítését kezdeményezték, illetve adtak határidőt a hiányosságok pótlására.

Szilágyi Eta, az Aqua Balaton Idegenforgalmi és Utazásszervező Kft. kereskedelmi vezetője elmondta, tavaly három, az idén pedig négy szálláshelyük újult meg s lépett magasabb osztályba. Az elmúlt két év során csaknem 100 millió forintot költöttek különböző beruházások megvalósítására.

Az idei szezon kuriózuma, hogy nagy számban tértek vissza nyaralni és nosztalgiázni a Balatonhoz azok az egykori keletnémet turisták, akik 25-30 éve, első külföldi útjukon jártak a tónál. Sokuknak kifejezett kérése volt, hogy annál a családnál, abban a házban szállhassanak meg, ahol jó negyed évszázada, írja a Napi Gazdaság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.