2010. január 25. 12:41

A holland Philips elektronikai vállalat - a világ egyik vezető fényforrásgyártója - 260 millió euró adózott eredményt ért el a tavalyi negyedik negyedévben, az egy évvel korábbi 1,179 milliárd euró veszteség után - közölte a cég hétfőn.

A Magyarországon is gyártó Philips értékesítése 3,4 százalékkal, 7,263 milliárd euróra csökkent, a megelőző év negyedik negyedében 7,623 milliárd euró volt. Az EBITA (adó-, és  kamatfizetés, illetve amortizáció előtti) eredmény 662 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 26 millióról.

Az elmúlt év egészében az előzetes adatok szerint 23,2 milliárd euró volt az értékesítés, 11 százalékkal maradt el a 2008. évitől. Az EBITA 1,050 milliárd euró lett, 41 százalékos növekedéssel az egy évvel korábbihoz képest. Az adózott eredmény 424 millió euró, egy évvel korábban még 92 millió eurós veszteséget termelt a cég.    

A Philips adózott eredménye 176 millió euró volt a harmadik negyedévben. Az értékesítés 5,621 milliárd euró lett, ez meghaladta a második negyedévit, de elmaradt a tavalyelőtti harmadik negyedévi 6,334 milliárdtól.

A második negyedévi adózott eredmény 45 millió euró volt, egy évvel korábban még 735 millió eurót tett ki. Az értékesítés 19 százalékkal 5,23 milliárd euróra csökkent a tavalyelőtti második negyedév 6,463 milliárd eurójához képest.

A tavalyi első negyedévben 57 millió euró volt a cég nettó vesztesége az egy évvel korábbi, 294 millió euró adózott eredmény helyett. Az értékesítés 5,075 milliárd eurót ért el, ez 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A tavalyi negyedik negyed végén a Philips 5 474 fővel foglalkoztatott kevesebbet világszerte, mint egy évvel korábban. Ezzel dolgozóinak létszáma a tavalyi év végén 115 924 volt.

A Philips székesfehérvári gyárának hatékonysága 30 százalékkal emelkedett tavaly február óta, amikor a Philips új termékek gyártását és végszerelését hozta Székesfehérvárra - egyik legfontosabb, szórakoztató elektronikai termékeket összeszerelő európai központjába -, és csúcsidőszakban dolgozóinak létszáma ismét meghaladhatja a kétezret.

A Philips Kft. novemberben és decemberben több mint 30 dolgozónak mondott fel, mintegy 300 száz kölcsönzött dolgozó pedig nem kapott szerződéshosszabbítást a székesfehérvári tv-gyárban. Blazsevácz Péter, a Philips kelet-közép- és dél-európai kommunikációs vezetője az MTI-nek akkor elmondta: korlátozott létszámcsökkentésről van szó, mivel strukturális változások voltak a gyárban. A bérelt dolgozói állományról elmondta, hogy változásának szezonális okai vannak. A Philips Tamásiban világítástechnikai gyárat üzemeltet.

A Philips a világ egyik első számú fényforrásgyártója, az egyik a három legnagyobb gyógyászati berendezésgyártó közül és Európa legjelentősebb fogyasztási elektronikai gyártója.

MTI/Menedzsment Fórum

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!