2011. február 8. 12:42

Nőtt az izraeli Teva Pharmaceutical Industries Ltd. negyedik negyedéves értékesítési árbevétele és nyeresége, mivel erőteljesen emelkedett a generikus gyógyszerei iránti kereslet.

A decemberben zárt negyedik negyedévben az amerikai Nasdaq értékpapír tőzsdén jegyzett Teva az amerikai könyvviteli szabályok (GAAP) szerint 771 millió dollár adózott eredményt ért el, részvényenként 85 centet, több mint kétszeresét a 2009 negyedik negyedévi 379 millió dollárnak és a részvényenkénti 42 centnek. Érétkesítési árbevétele a negyedévben 4,4 milliárd dollár volt, 16 százalékkal magasabb az előző évinél.

Az észak-amerikai értékesítés 2,49 milliárd dollárral a teljes értékesítési bevétel 56 százalékát adta, s 7 százalékkal nőtt 2009 negyedik negyedévihez képest. A generikus (hatóanyag-azonos, utángyártott) gyógyszerek forgalma az Egyesült Államokban 1,29 milliárd dollárt tett ki a negyedik negyedévben, ami 5 százalékkal maradt el az előző évitől.

Az európai eladások 2010 negyedik negyedévében 1,32 milliárd dollárt tettek ki, a teljes értékesítési árbevétel 30 százalékát. Az európai eladások 43 százalékkal emelkedtek a 2009 negyedik negyedévihez képest. Az értékesítési árbevétel növekedése főként a tavaly megvásárolt német Ratiopharm generikus gyógyszergyártó vállalat eredménye konszolidálásának tulajdonítható.

A devizaárfolyam hatás 140 millió dollárral csökkentette a Teva értékesítési árbevételét a negyedik negyedévben, az üzleti eredményt pedig 51 millió dollárral vetette vissza.

Az éves értékesítési árbevételt 216 millió dollárral terhelték meg a devizaárfolyam hatások, az üzleti eredményt pedig 50 millióval csökkentették a 2009-eshez képest. A 102 millió dolláros pénzügyi költség túlnyomórészt a Ratiopharm megvásárlásával kapcsolatos fedezeti (hedge) műveletekkel kapcsolatban keletkezett.

Elemzők a 2011-es pénzügyi évre 5,30 dolláros egy részvényre jutó eredményt jeleznek előre 18,96 milliárd dolláros értékesítési árbevétel mellett.

A Teva 2015-re 31 milliárd dolláros bevételi célt tűzött ki.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.