2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Nőtt az izraeli Teva Pharmaceutical Industries Ltd. negyedik negyedéves értékesítési árbevétele és nyeresége, mivel erőteljesen emelkedett a generikus gyógyszerei iránti kereslet.

A decemberben zárt negyedik negyedévben az amerikai Nasdaq értékpapír tőzsdén jegyzett Teva az amerikai könyvviteli szabályok (GAAP) szerint 771 millió dollár adózott eredményt ért el, részvényenként 85 centet, több mint kétszeresét a 2009 negyedik negyedévi 379 millió dollárnak és a részvényenkénti 42 centnek. Érétkesítési árbevétele a negyedévben 4,4 milliárd dollár volt, 16 százalékkal magasabb az előző évinél.

Az észak-amerikai értékesítés 2,49 milliárd dollárral a teljes értékesítési bevétel 56 százalékát adta, s 7 százalékkal nőtt 2009 negyedik negyedévihez képest. A generikus (hatóanyag-azonos, utángyártott) gyógyszerek forgalma az Egyesült Államokban 1,29 milliárd dollárt tett ki a negyedik negyedévben, ami 5 százalékkal maradt el az előző évitől.

Az európai eladások 2010 negyedik negyedévében 1,32 milliárd dollárt tettek ki, a teljes értékesítési árbevétel 30 százalékát. Az európai eladások 43 százalékkal emelkedtek a 2009 negyedik negyedévihez képest. Az értékesítési árbevétel növekedése főként a tavaly megvásárolt német Ratiopharm generikus gyógyszergyártó vállalat eredménye konszolidálásának tulajdonítható.

A devizaárfolyam hatás 140 millió dollárral csökkentette a Teva értékesítési árbevételét a negyedik negyedévben, az üzleti eredményt pedig 51 millió dollárral vetette vissza.

Az éves értékesítési árbevételt 216 millió dollárral terhelték meg a devizaárfolyam hatások, az üzleti eredményt pedig 50 millióval csökkentették a 2009-eshez képest. A 102 millió dolláros pénzügyi költség túlnyomórészt a Ratiopharm megvásárlásával kapcsolatos fedezeti (hedge) műveletekkel kapcsolatban keletkezett.

Elemzők a 2011-es pénzügyi évre 5,30 dolláros egy részvényre jutó eredményt jeleznek előre 18,96 milliárd dolláros értékesítési árbevétel mellett.

A Teva 2015-re 31 milliárd dolláros bevételi célt tűzött ki.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.