3p

Nőtt az idei első háromnegyed évben a Mol szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft csoport bevétele és a nyeresége az előző év hasonló időszakához képest - közölte a vállalat sajtóosztálya az MTI-vel pénteken.

A Slovnaft csoport bevételei 2013 szeptemberének végéig éves szinten 7 százalékkal emelkedtek és elérték a 3,6 milliárd eurót (megközelítőleg 1080 milliárd forint). A vállalat nyeresége az első kilenc hónapban 43 millió eurót (csaknem 12,8 milliárd forint) tett ki, ez öt százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi eredményhez képest.

A Slovnaft első háromnegyedéves eredményei megerősítették az első félévben tapasztalt növekedési trendet, amelyek szemben álltak a vállalat tavalyi első féléves veszteségével. A Slovnaft csoport az első háromnegyed évben, éves szinten 16 százalékkal 4,53 millió tonnára növelte olajipari termékeinek eladását, ezek 76 százaléka az exportpiacokra irányult.

Az eladások növekedése az első háromnegyed évben főként az export növekedésének volt köszönhető. A gyenge gazdasági növekedés következtében csökkent hazai eladások. Az olajipari termékek eladási ára és a nyersolaj beszerzési ára közötti különbség csökkenésének összhatása visszafogták az exportnövekedés pozitív hatásait. Az exportált olajipari termékek mennyisége a vizsgált időszakban 3,44 millió tonnát tett ki, ez az export 24 százalékos növekedését mutatta éves szinten. Az eladások mértéke a hazai piacon enyhe mértékű visszaesést mutatott, a vizsgált időszakban 1,1 millió tonnát tett ki.

"A Slovnaft csoport által elért eredményeket a jelen helyzetben viszonylag jónak értékeljük, ám az utolsó negyedévre jellemző, hagyományosan összetett időszakra való tekintettel sérülékenynek is" - véleményezte az adatokat Világi Oszkár a Slovnaft vezérigazgatója.

A vállalat az első kilenc hónap során 4,44 millió tonna kőolajat dolgozott fel, ez 12 százalékkal volt több mint egy évvel korábban. A Slovnaft az említett időszakban 5 százalékkal 1,09 millió tonnára növelte az előállított gépkocsi benzin, valamint éves szinten 12 százalékkal 2,3 millió tonnára az  gázolaj mennyiségét. Éves szinten ugyancsak 12 százalékkal nőt a Slovnaft által előállított petrolkémiai termékek mennyisége is és elérte a 243 ezer tonnát.

A Mol szlovákiai leányvállalata 2013 első háromnegyed évében 44 millió euró beruházást valósított meg és az idén kezdte meg új polietilén üzemének építését is. Erre 300 millió eurót szán a vállalat, s azt a cég történetének egyik legfontosabb projektének tartja.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!