2001. január 11. 11:00

A külkereskedelmi mérleg dollárban számított hiánya csaknem megduplázódott novemberben az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva.

1999 novemberében 202 millió dollár volt a külker mérleg hiánya, 2000 novemberében pedig 397,2 millió dollár.

A tavalyi év első tizenegy hónapjának összesített adatait az 1999-es év azonos időszakához hasonlítva 35 százalék a növekedés. A dollárban számított forgalmi adatokat tekintve Oroszországgal folytatott export és import élénkült meg leginkább, de a Közép- és Kelet-európai országokkal folytatott kereskedelem volumene is jelentős növekedést mutat. Németországgal és Ausztriával szemben kis mértékben csökken importunk az export növekedése mellett. Mind az export, mind az import területén a gépek és szállítóeszközök kereskedelme növekedett a legnagyobb mértékben, több mint 30 százalékkal. A termékcsoportok szerinti bontás azt mutatja, hogy egyedül az energiahordozók exportja csökkent, és minden termékcsoportra növekedett az import.

A import-export rés tágulásához hozzájárult az olajárak 10 éve nem látott magas volta csakúgy, mint a november hónapban megélénkülő kereslet miatt megnövekedett import. Az euró harmadik negyedévi gyengélkedése sem volt jó hatással a külkereskedelmi mérleg alakulására.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!