2013. április 26. 08:16

A Telenor Magyarország 14,15 milliárd forint kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) ért el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 13,696 milliárd forinttal, miközben bevételei kissé, mintegy 0,6 milliárd forinttal, 37,042 milliárd forintra csökkentek.

A Telenor közleménye szerint az eredményt a töretlen mobilinternetes növekedés javította, miközben a bevételt a hívásvégződtetési díjak 2013 januári csökkentése mérsékelte. A bevételeken belül az előfizetésekből származó és a forgalmi árbevétel enyhén nőtt, ami részben ellensúlyozta az alacsonyabb hívásvégződtetési díjat. A vállalat mobilinternetes ügyfélköre közel 50 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, mobilinternet-piaci részesedése pedig 30,18 százalékra emelkedett a 2012 decemberi 30,13 százalékról. A közlemény szerint továbbra is a Telenor ügyfelei bonyolítják le a legnagyobb adatforgalmat, havonta 1,33 gigabyte-ot.

A közlemény idézi Christopher Laska vezérigazgatót, aki elmondta: a mobilinternet további terjedésének felgyorsításához több frekvenciára lenne szükségük, illetve bizonyosságra a jelenlegi frekvenciablokkjaikkal kapcsolatban. Hozzátette, hogy készek jelentős összegeket fektetni a frekvenciahasználati jogosultságaik meghosszabbításába és hálózatfejlesztésbe, így nagyra értékelnék, ha a hatóságok mielőbb konkrét döntést hoznának a frekvenciák ügyében.

Az eredménykimutatás szerint az EBITDA egyszeri tételek nélküli nominális értéke a folyamatos hatékonyságjavulásnak köszönhetően emelkedett. Az EBIT (kamatfizetés és adózás előtti eredmény) 1 milliárd forinttal javult az előző évi 9,209 milliárd forinthoz képest, aminek oka az EBITDA növekedése és a hálózatmodernizációs programban végrehajtott eszközcserék nyomán csökkenő amortizációs költség.

A tőkeberuházások (CAPEX) összege 0,4 milliárd forinttal alacsonyabb volt a 2013 első negyedévében, mint 2012 hasonló időszakában, amikor ez az összeg 2,812 milliárd forint volt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Kúria döntése alapján megsemmisítették a 900 megahertzes frekvenciaárverés eredményét, így a korábban elnyert 1,8 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó jogosultságot visszavonják. Mivel ezt a frekvenciát az első negyedév során még használta a társaság, az eszközök között szerepel nettó 7,0 milliárd forint könyv szerinti záró eszközértéken.

Az előfizetések száma 60 ezerrel, 3 millió 460 ezerre csökkent a negyedév során. A mobilinternetes előfizetések száma elérte a 755 647-et, ami közel 50 százalékkal magasabb a 2012 első negyedévi értéknél (522 798) és a 2012 negyedik negyedévihez (723 036) képest is növekedést mutat.

A Telenor a használt kártyák száma alapján számított 2013 első negyedév végi záró piaci részesedése 31,43 százalék volt. Az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel összege ("blended ARPU" index) némileg csökkent 2012 első negyedévével összehasonlítva az összekapcsolási díjak hatósági szabályozása miatt, 3342 forintról 3287 forintra.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.