2008. július 10. 06:39

Küzdenek a fesztiválok életben maradásukért, de szerencsére még így is óriási a választék, ha valaki nyáron, szabadtéren kíván szórakozni. A működő fesztiválok titka: nem szabad feladni az elején, amikor még minden lehetetlennek tűnik. A támogatások megszerzéséhez kellő lelkesedés és személyes kapcsolatok kellenek. Mfor.hu háttér.

Érdeklődés lenne, csak pénz nincs általában

Budapesti Búcsú, Tér-Film-Zene, Budapesti Nyári Fesztivál, Budavári Nyáresték, Sziget, Zsidó nyári Fesztivál, Budafest, Művészetek Völgye, Volt, Balaton Sound, BalaTone Fesztivál, Hegyalja Fesztivál, Szegedi Szabadtéri Játékok, POSZT, Nyári Operafesztivál, és még lehetne sorolni az ismert, évek óta működő fesztiválokat. A választék nem kicsi, és szerencsére már nem minden Budapesten koncentrálódik.

Új fesztivál a láthatáron: opera megasztár


Havas Ágnes úgy gondolta, elbír még a piac egy különleges operaversenyt, így életre hívta az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvényt. A versenyen a jó énektudáson kívül a színészi játékot díjazzák a rendezők, az utolsó fordulóban pedig a közönség is beszáll az értékelésbe. Évente öt produkció jön létre, melyben négy, döntőbe kerülő versenyző szerepel a világ 23 pontján. A húsz produkcióból a rendezők választják ki azokat, amelyek a novemberi döntőn részt vehetnek. Utóbbinak a Szegedi Nemzeti Színház ad majd otthont.

A Fesztivál egyben egy verseny is, és az egyedülálló paraméterek miatt szeretett bele a projektbe a Mezzo TV is. Az ötletet Havas Ágnes találta ki, a megvalósításban pedig Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok háziasszonya nyújtott segítséget. "Sok énekverseny van már, az opera világában szinte minden nagyobb névnek megvan a tehetségkutató versenye. Azonban ilyen komplex nemzetközi versennyel egybekötött fesztivál, ahol nem csak az énekhangot, hanem a színészi játékot is díjazzuk, nincs még" – mondta el az mfor.hu-nak Havas Ágnes.

A fesztiválhoz szükséges anyagi háttér biztosítása azonban nagyon nehéz. "Vannak bátrabb cégek, akik a tervek alapján is támogatnak minket, de kétségtelen, hogy még nincsenek sokan. Ezen kívül a magaskultúrára támogatást találni mindig nagyon nehéz, hát még ha egy induló projektről van szó. Közel sem kilátástalan azonban a feladat. Sőt, nem csak a személyes kapcsolatokra lehet építeni. Minden erőfeszítésnek megvan az eredménye" - állítja a szakember.

A legnagyobb ellenségek

A Budapesti Nyári Fesztivál a leghosszabb és legszínesebb programsorozat a nyár folyamán Budapesten. Két helyszínen, összesen négyezer fő befogadásával működik, majdnem száz előadást felvonultatva egy szezon alatt. A műfaj vegyes, táncszínháztól kortárs zenéig minden megtalálható. A hazai közönségen kívül számos külföldi vendég is részt vesz a programokon.

A szervezők azonban elégedetlenek az időjárással, mely eddig több júniusi estét mosott el, mint tavaly. Továbbá a Budapesten párhuzamosan, kevesebb díszlettel, jelmezzel és technikával, de legalább ingyen futó programok sem tesznek jót a fizetős fesztiváloknak, előbbiekből pedig egyre több van.

A szervezők lapunknak elmondták, a média segítsége sokat jelentene, de ha nincs sztori, nincs hír, legfeljebb a programfüzetekbe lehet bekerülni.  Marad a pályázatírás és a könyörgés a szponzoroknak, több kevesebb sikerrel.

A bécsiek jobban szeretik a komolyzenét?


Zentai Zoltán, a Tér-Film-Zene Fesztivál alapítója lelkes, bár úgy látja, van még hova fejlődnie a hazai közönségnek és a támogatói kultúrának. A fesztivál alapítója a Bécsi Komolyzenei Fesztivál láttán kapott kedvet ahhoz, hogy itthon is meghonosítson egy ilyen típusú kulturális programsorozatot. "Lenyűgöző volt látni, ahogy Bécsben négyezer ember üldögél nyári estéken a főtéren a kivetítő előtt, és komolyzenei koncerteket hallgat felvételről. A fesztivált persze rengetegen támogatják, más a városvezetés hozzáállása, más az infrastruktúra, és a látogatók nagy száma miatt mások a vendéglátásért elkérhető összegek" – meséli Zentai.

A Tér-Film-Zene Fesztivál üzleti vállalkozásként működik. Az alapítók pontosan tudták, hogy az első három évben veszteséges lesz, majd utána elkezd profitot termelni. Így is történt. A létrehozókat a kultúra terjesztése és a pénzkeresés is motiválta. "Sem a Sziget, sem a bécsi fesztivál nem úgy indult, hogy korszakalkotó rendezvény lesz. Nehéz előre kiszámítani, hogy néhány év múlva kinövi-e magát egy fesztivál, vagy az érdektelenség mocsarába süllyed. Nekem is voltak más próbálkozásaim, melyek nem sikerültek, a Tér-Film-Zene azonban már ötödik éve megy, és tavaly óta vidéken is megjelentünk. Az biztos, hogy a kereskedelmi csatornákból kiszorul a kultúra, pedig érdeklődés van. A pénzszerzés nehéz, a kapcsolatok építése kellő elhivatottság nélkül nem elég, azonban azok nélkül az elszántság sem ér sokat" - véli az alapító.

A fesztiválok többségénél szerencsére van közönség, így elvileg sikerre ítélt üzleti vállalkozások is lehetnének. A költségek azonban hatalmasak, az alapítók pedig általában nem rendelkeznek saját tőkével.
A rendezvények döcögősen indulnak, a projektben való hit azonban helyére teszi a dolgokat: minél jobb a fesztivál, annál inkább vonzza a közönséget és a médiát, ezzel együtt pedig a támogatókat. Az állami támogatások elosztói pedig nyitottak az új ötletekre.

Összességében a legfontosabb a fesztivál brandjének sikeres felépítése, ami pénz nélkül nagyon nehéz, és csak kevés cégnek sikerül. 


Gábor Fanni

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.