TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A munkavállalók és a fônöki, tulajdonosi mivoltukról megfeledkezett napozóvá változott munkaadók csendesen dudorászó egyetértésével kísérve.

Vannak olyan ipari termelővállalatok, ahol egységesen adják ki a kéthetes nyári és a két ünnep közötti karácsonyi szabadságokat. A szalagmunkához kötött termelésnél egyébként is szükség van a gépsor felülvizsgálatára és félig üres műszakokkal sem érdemes beindítani a gépeket. A munkatársak többsége örül ennek a megoldásnak. A fiatalok egy része viszont nem boldog attól, hogy szabadságának kétharmadát a főnökség által kijelölt időpontban kényszerül kivenni. Mert bár a leállás időszakában nem kötelező szabadságra menni, de dolgozni semmiképpen sem tudnak a kihalt gyárépületben.

Külön kérdés a családosok, kisgyermekesek szabadságolása. Az iskolaév változása az iskoláskorú gyerekeseket érintette leginkább, de az ügyeletet vállaló nagymamák és nagypapák életét is átszervezte az Oktatási Minisztérium (OM) idei tanévben bevezetett korábbi tanévkezdése és az ezzel kapcsolatos elsőként kiadott novemberi, őszi szünet. (Az idei tanév 2000. augusztus 28-án kezdődött és 2001. június 15-én fog véget érni.) Bizony a hosszú nyári szünidőben a gyermekmegőrzésbe besegítenek a nagyszülők is, és fontos szerep jut a nyári táboroknak. Hiszen kevesen tehetik meg, hogy az egész nyarat csemetéikkel töltsék, hacsak nem éppen maguk is a több mint 200 ezer főt foglalkoztató oktatási ágazatban dolgoznak.


Személyzeti megoldások

 • Diákmunkások alkalmazása a nyári szezonban.
  Előnyei: olcsó, és ad hoc jelleggel, egyik napról a másikra is biztosítható.
  Korlátai: az idő rövidsége miatt (1-1,5 hónap) csak viszonylag gyorsan betanítható munkákra alkalmazható.


 • Helyettesítési párok kialakítása.

 • Előnyei: a szakmai munka a nyári szezonban is folyamatosan fenntartható, különösen a speciálisan képzett munkaerőt igénylő munkakörökben lehet hasznos ez a megoldás.
  Korlátai: a felálló párok egyike a másik szabadsága alatt kieshet, például betegség, gyerek és a munka újbóli átadása zavarokat okozhat.

 • Az ügyfelek előzetes tájékoztatása.
  Előnyei: elősegíti, hogy a folyó ügyekben a szabadságon lévő kolléga helyébe lépő munkatársnak ne kelljen az elejétől a végéig "beleásnia" magát egy általa ismeretlen problémába, ügyfélkérésbe.
  Korlátai: az ügyet intéző kolléga szabadsága alatt is adódhat az ügyfélnek sürgős elintéznivalója, ilyenkor mégis a bent lévőkre hárul a feladat megoldása.


 • Egységes nyári leállás
  Elônyei: nem kell a helyettesítésekkel bajlódni, a karbantartási munkálatok, leltárok stb. zavarmentesen elvégezhetőek.
  Korlátai: nem minden szektorban alkalmazható, leginkább a szekunder, ipari szektorra jellemző forma.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.