2009. július 29. 09:46

Meglepetésre nyereségről beszámolt be idei üzleti éve első negyedéről a Honda és a Nissan japán autógyár, míg a francia Peugeot veszteségbe fordult.

Jóllehet elemzők veszteséget vártak a második és a harmadik legnagyobb japán autógyár, a Honda és a Nissan június végén zárult üzleti negyedévétől, szerdán mindkét cég arról számolt be, hogy nyereséges maradt.

A Honda 25,2 milliárd jenes (267 millió dolláros) üzemi nyereségről számolt be. Ez az autóeladások meredek csökkenése miatt ugyan 88 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de felülmúlja az elemzői várakozásokat.

A 44 százalékban a francia Renault tulajdonában álló Nissan autógyár profitja hasonló mértékben, 86 százalékkal, 11,6 milliárd jenre zuhant. A cég költségcsökkentéssel ellensúlyozta a csökkenő értékesítést és a japán fizetőeszköz, a jen árfolyamának erősségéből fakadó veszteségeket.

A francia Peugeot a várakozásoknál jóval nagyobb, 826 millió eurós üzemi veszteséget szenvedett a júniusban zárult üzleti negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 1,115 milliárd eurós nyereséggel. A cég arra számít, hogy az európai autópiac talpra állása 2010 vége előtt nem kezdődik meg.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.