2009. december 30. 08:26

Csekély mértékben, a legtöbb alapszolgáltatás esetén csupán 5 forinttal emeli árait januártól a Magyar Posta. Az új tarifák kialakításakor az volt a cél, hogy azok minél kisebb többletterhet rójanak a lakosokra - olvasható a cég közleményében.

A magánszemélyek által leginkább igénybevett szolgáltatások, így a szabványlevél és a levelezőlap feladási árai januártól minimálisan nőnek. A 30 grammos szabványlevél és a levelezőlap feladási díja 75 forintról 80 forintra, az 50 grammos levélé pedig 105 forintról 110 forintra emelkedik.

A szabványméretű elsőbbségi levelek tarifája 100 forintról 105 forintra módosul, míg az 50 grammos elsőbbségi levél feladásáért januártól öt forinttal többet, 150 forintot kérnek a postákon. A 100 grammos és a 250 grammos súlykategóriában az elsőbbségi leveleket változatlan áron – 185, illetve 240 forintért – kézbesíti a társaság.

A hivatalos irat egyéb kategóriában 280 forintról 290 forintra, a hivatalos irat saját kézbe kategóriában 330 forintról 355 forintra emelkedik a feladási díj.

A címzett reklámküldeményeket 30 grammig a korábbi 75 forint helyett 80 forintért, 50 grammig pedig 105 Ft helyett 110 Ft-ért szállítja a társaság.

Nem változik a Start és Start Plusz néven ismert időgarantált csomagok továbbítási díja. A hagyományos postacsomagok feladásakor viszont többet kell fizetni januártól: a 20 kg-ig küldhető standard postacsomag ára 930 Ft-ról 990-re változik, a nem standard csomag ára 1420-ról 1500 Ft-ra.

Az árváltozás – amely mértéke az egyetemes postai szolgáltatások körében 4,9 százalék – nem ró jelentős többletterhet a lakosságra. A postai tarifák növekedése – az átlagos levelezési szokásokat figyelembe véve – éves szinten kevesebb, mint 50 forint többletköltséget jelent a magánszemélyeknek.

A postai szolgáltatások részletes díjszabását a Magyar Posta Zrt. valamennyi postán kifüggesztett tájékoztatója ismerteti.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.