2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az osztrák OMV és az iráni National Iranian Oil Company (NIOC) szándéklevelet írt alá egy átfogó földgázügyletről - közölték az osztrák cégnél szombaton. Az iráni rádió értesülése szerint 18 milliárd dolláros szerződésről van szó.

A megállapodás értelmében az OMV bekapcsolódik az iráni földgázkitermelésbe, közreműködik cseppfolyós földgáz előállításában, illetve cseppfolyós földgázt fog importálni Iránból.

A megállapodásról annyit közöltek, hogy az OMV a South Pars gázmező egyik kitermelési szakaszában lesz részes. A South Pars gázmező - együtt a Katarba átnyúló North Field gázmezővel - a világ legnagyobb ismert gázlelőhelye, készlete összesen mintegy 221 milliárd hordó olajegyenérték, és ebből 85 milliárd hordónyi Iránban fekszik.

Az OMV már 2001 óta részt vesz Iránban egy szárazföldi nyersolaj-kitermelési programban, egy nemzetközi konzorcium üzemvezetőjeként.

Irán rendelkezik a világ második legnagyobb földgázkincsével Oroszország után, termelése azonban politikai okokból, gazdasági szankciók, valamint kivitelezési késlekedések miatt elmarad a lehetséges mértéktől és szakértők nem is tartják túl valószínűnek, hogy egy évtizeden belül jelentősebb exportőrré fejlődhetne fel.

Irán hatalmas olaj és gázkészletei nagy vonzerőt fejtenek ki a külföldi energiaipari vállalatokra még a meglehetősen magas politikai kockázat mellett is. Az Egyesült Államok ugyanakkor arra ösztökéli szövetségeseit, hogy ne hajtsanak végre fejlesztési beruházásokat Iránban.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!