3p

Nem biztosítja a Magyar Rádió MR2-Petőfi műsorszolgáltatása a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének megjelenítését az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai közleménye szerint. Such György, a közszolgálati médium elnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a rádió minden adója együttesen biztosítja a műsorszámok változatosságát. A rádió kuratóriumi elnöke pedig azt közölte: javasolni fogja az elmarasztaló határozat megtámadását.

A közigazgatási eljárás keretében indított vizsgálatban a közszolgálati műsorszolgáltatás meghatározásában irányadó európai szabályozási környezetet is tanulmányozták. "A testület megállapította, hogy a műsorszolgáltató nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt alapelvi követelményeknek, (...). (...) nem biztosítja a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a műsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklődésének színvonalas kielégítéséről" - áll egyebek mellett a közleményben.

Az ORTT közölte: felhívta a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére, és bízik abban, hogy e "jelzésértékű hatósági szankciót" követően párbeszéd kezdődik a közszolgálati tartalom közmegegyezésen nyugvó meghatározása érdekében. A testület megkereste a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumát is azzal a céllal, hogy közösen értelmezzék a közszolgálati feladatokat.

A közszolgálati rádió azt közölte: örömmel fogadja az ORTT párbeszédre szóló felhívását. A Magyar Rádió vezetése "mindig azt kérte, hogy a médiahatóság nevesítse, véleménye szerint az MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatása mely hatályos jogszabály, mely pontját sérti" - reagált Such György rádióelnök az ORTT közleményére.

A rádió az MTI-nek megküldött közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az idézett jogszabály szerint a sokszínű és változatos műsorszolgáltatást a közszolgálati rádió egészére nézve kell vizsgálni. Az MR adói minden pillanatban bármely más műsorszolgáltatónál szélesebb hallgatói bázis igényét szolgálják ki, valamennyi adó szerves és nélkülözhetetlen része a közszolgálati műsorszolgáltatásunknak - hangsúlyozta a rádióelnök.

Meggyőződése szerint a jogalkotó szándéka sem irányult másra, hiszen Magyarország európai uniós csatlakozásakor történt jogharmonizáció során hatályon kívül helyezték azt az egyetlen szabályt, "amely esetében a szöveg alapján egyértelmű volt, hogy az ott szereplő előírást a Magyar Rádió valamennyi csatornáján érvényesíteni kell".

Gellért Kiss Gábor, a rádió kuratóriumának MSZP által delegált elnöke az MTI-nek azt mondta: a hétfői elnökségi ülésen javasolni fogja, hogy a közalapítvány kuratóriuma és a menedzsment közösen támadja meg a közigazgatási határozatot.

Közölte, nem érti, hogyan hozhatott elmarasztaló határozatot az ORTT. "Ha az ORTT pontosan tudja, mi a közszolgálati feladat, akkor nem tudom miért és miről akar tárgyalni a kuratórium elnökségével. Ha nem egészen biztos a dolgában a közszolgálati feladat tartalmait illetően, akkor nem tudom, hogy miért hozott határozatot. A kettő egyszerre nem lehet igaz" - szögezte le a kuratóriumi elnök.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!