<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A 10-13 millió forint környéki 50-60 négyzetméter körüli, jó fűtéssel rendelkező lakások a kedvező ár és a várható értéknövekedés miatt most kifejezetten jó vételt jelentenek a négyes metró vonalán - legalábbis az OTP Ingatlanpont elemzése szerint.

Az OTP ingatlanközvetítője a bankcsoport Lakóingatlan Értéktérképe alapján vizsgálta meg a tavasszal induló négyes vonal tíz megállójának közvetlen közelében lévő utcák ingatlanáraiban 2008 óta bekövetkezett változásokat. Ezeket aztán összevetették a tágabb városrészek átváltozásával, ami alapján kiderült: hét esetben jóval kedvezőbben alakultak az elmúlt években az állomást övező utcák ingatlanárai, mint az adott városrész egészében.

Érdekesség, hogy az a három megálló, ahol az árak kedvezőtlenebbül változtak a metróvonal közelében, mind Budára esnek. Pozitív változást a budai szakaszon csak Kelenföldön és Újbuda Központban lehet kimutatni. Ez persze azért is lehetséges, mivel a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér környéke korábban is kedvelt volt az ingatlanvásárlók körében, az állomások közvetlen közelében lévő utcák viszont nagyon forgalmasak, így az ellensúlyozza a metró hatását. A Bikás parki megálló esetében ki nem mutatható pozitív változást pedig a környező panelházakkal magyarázza az ingatlanközvetítő.

A pesti szakaszon a leginkább pozitív hatást a Rákóczi téri és a II. János Pál Pápa téri megálló esetében mutatták ki. Itt 2008 óta 10 százalékponttal kisebb mértékben csökkentek a lakásárak a közeli utcákban, mint a hozzájuk tartozó teljes irányítószám körzetben.

Befektetési céllal is érdemes vásárolni

Az OTP Ingatlanpont vezetője, Kosztolánczy György szerint a 10-13 millió forint környéki, körülbelül 50-60 négyzetméteres, egyedi vagy korszerűsített fűtésű, alacsony rezsijű lakások jó befektetési lehetőséget kínálnak a négyes metró vonalán, főként a dél-budai oldalon. Ezeket ugyanis valószínűleg gyorsan ki lehet majd adni albérletbe, köszönhetően a metró vonalán elhelyezkedő egyetemeken (Corvinus, Műszaki Egyetem, ELTE Jogtudományi Kar) tanuló diákoknak. "A négyes metró elindulásának pozitív hatásaiban az eladók is bíznak, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy az ingatlanhirdetésekben is mind többször szerepel hívó szóként a 4-es metró kifejezés” – mondja az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.