2p

A barcsi analóg M1 átjátszó adó október végi lekapcsolásával kezdődik az analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolása, amely várhatóan a jövő év végén fejeződik be - mondta Piller András, az Antenna Hungária (AH) vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, az ingyenes földfelszíni digitális adás, a MinDig TV felhasználóinak a száma a jövő év elejére várhatóan 150 ezerrel nő, s így megközelíti majd a félmilliót.

Tóth András kommunikációs vezető elmondta, a digitális átállásra mintegy 25 milliárd forintot fordítanak öt-hat év alatt, a folyamat 2008-ban kezdődött.

A MinDig TV gyakorlatilag országos lefedettségű, hasonlóan a megszűnő analóg adáshoz, viszont nem 3, hanem 7 csatornát tartalmaz. Az ország egyes részein viszont csak tetőantennával lehet venni, de folyamatosan nő a szobaantennával is fogható területek aránya.

Ezzel szemben a fizetős, MinDig TV Extra lefedettsége csak közel 90 százalékos, jelenleg. Az AH folyamatosan növeli az előfizetők számát, amely jelenleg 75 ezer, de az év végére elérheti a 100 ezret.

Az analóg adók lekapcsolásával felszabaduló frekvenciák egyéb szolgáltatásokra használhatók fel.

A tájékoztatón elhangzott, hogy jelenleg a digitális vételhez szükséges legolcsóbb dekóder 8 ezer forint, míg a fizetős vételre is alkalmas 12-13 ezer forintba kerül. Karácsonyra akciók várhatók.

A digitális rádiózás viszont csak akkor terjed el, ha a készülékek ára a mai több tízezer forintról drasztikusan csökken. A digitális rádió adásra nincs kötelező átállási határidő.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!