1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatalmas olajlelőhelyre bukkantak Brazíliában, akár nyolcmilliárd hordónyi könnyű nyersolaj is rejtőzhet a Rio de Janeiro-i partok mentén - írja a nemzetközi sajtó, de ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy kezdetben napi 100 ezer hordós kitermelésre lehet számítani, és a teljes kitermelés 2013. előtt alig valószínű a horribilis költségigény miatt.

A Tupi névre keresztelt mező igen mélyen, a tenger, illetve a föld alatt több ezer méterrel helyezkedik el. A brazil állami olajvállalat, a Petrobras a kísérleti kitermelést legkorábban 2010-ben indíthatja majd el, ugyanakkor az olaj jelenlegi magas árszintje vélhetően megindítja a befektetőket a Tupi felé.

Az ottani olajlelet értékét különböző olajár-bázison számolva a Bear Stearns befektetési bank 25 és 60 milliárd dollár közé becsüli. Brazília megközelítheti olajtermelésével a kontinens vezető országa, az OPEC-tag Venezuela termelését, s bekerülhet a világ nyolc legnagyobb olajtermelője közé. Eddig készletei alapján a 17. helyre rangsorolták.

A Petrobrasnak 65 százalékos termelői részesedése van a Tupi mezőn, a brit BG Groupnak 25 százalék, míg a fennmaradó 10 százalék a Petroleos de Portugal társaságé.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!