2016. február 17. 05:10

Megállíthatatlannak tűnik egyelőre az a lejtmenet, melybe az Orbán-Simicska párharc eredményeként került a milliárdos vállalkozó napilapja. Egy év alatt olvasóinak több mint harmadát elbukta már a Magyar Nemzet.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A tavalyi utolsó negyedévben átlagosan már csak 22 664 példányt tudtak értékesíteni Simicska Lajos lapjából, a Magyar Nemzetből - derül ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség friss adataiból. Pedig egy évvel korábban, 2014 végén még napi 35 347 lapot adtak el, a zuhanás 36 százalékos, ami a tavalyi év eseményeinek és a kiélesedő Orbán-Simicska párharcnak a számlájára írható.

Ahogy arra korábbi cikkeinkben is kitértünk, minden bizonnyal a kormányközeli megrendelések eladapádásával magyarázható főként a nagymértékű zuhanás. Amellett, hogy kétségkívül lehetnek olyan kormánypárti szimpatizánsok is, akik például az egy évvel ezelőtti ominózus G-Day miatt elfordultak a laptól (csak emlékeztetőül, Simicska Lajos ezen a napon illette a médiában a miniszterelnököt nyomdafestéket nehezen tűrő jelzővel).

A Magyar Nemzet a harmadik negyedévhez képest 11 százalékkal kevesebb lapot adott el év végén.

Éves bázison egyébként a Népszava sem remekelt, melynek 11 419 példányos átlagos értékesítése 17,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál és 4,9-cel a harmadik negyedévinél. A politikai napilapok közé sorolható még a Népszabadság, melyet szintén nem kímélt a piac, negyedéves és éves bázison is jelentős visszaesést jelent a 38 599 darabos átlagos eladás.

A közéleti lapok is beszakadtak

A heti megjelenésű közéleti, gazdasági lapok közül még talán a Figyelő volt az, amelyik a legkevesebbel "megúszta". Az átlagosan eladott 7283 darabos példányszám ugyanis 3,3 százalékkal kevesebb a harmadik negyedévinél, de csak 4,3-mal múlja alul az egy évvel korábbi teljesítményt.

A szintén Simicska-tulajdonú Heti Válasz átlagosan 14 438 példányt adott el hetente, ami csupán 1 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél, viszont az egy évvel korábbinál 11 százalékkal alacsonyabb.

A Heti Válasznál éves bázison még rosszabb teljesítményt mutatott a 168 óra, mely 16,8 százalékkal zuhant előző évhez képest, három hónap alatt pedig 6,3 százalékkal kevesebb a frissen auditált 13 535 darabos átlagos példányszám.

A pletykalapok tarolnak

A legszebb változásokat a pletykalapoknál lehet látni a tavalyi utolsó negyedévet tekintve. Éves bázison ugyanis a Best, a Story és a HOT magazin is javított számain, a Best 0,7, a Story 5,3 százalékkal növelte eladásait, a HOT pedig 2,1 százalékkal többet értékesített az év utolsó negyedévében. Három hónap alatt viszont mindegyik esetében csökkent az átlagosan eladott példányszám.

Az általunk vizsgált két színes napilap, a Blikk és a Bors éves és negyedéves bázison is veszített, közülük is a Blikk zárt rosszabb negyedévet. Három hónap alatt ugyanis 5,6 százalékkal kevesebbet tudtak értékesíteni a lapból, míg éves bázison 6 százalékkal alacsonyabb a frissen auditált 123 183 darabos példányszám. A Bors 66 586 darabos átlagos napi eladása 3,7 százalékkal kevesebb a harmadik negyedévinél, míg éves bázison 5,8 százalékos csökkenést jelent.

A női lapok értékesítése is alacsonyabb lett, hiszen a Kiskegyed 191 634 darabos átlagosan eladott példányszáma három hónap alatt 0,6 százalékos zsugorodás eredménye lett, éves bázison pedig 0,1 százalékos mínuszt jelent. A Nők Lapja esetében 0,5 százalékos a csökkenés három hónap alatt, míg a 2014 utolsó negyedévinél 1 százalékkal kevesebb a frissen auditált 216 224 példány.

mfor.hu