2001. február 9. 11:00

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Milánóban részt vett a Széchenyi Terv nemzetközi "premierjén", és tárgyalásokat folytatott Lombardia tartomány vezetőivel.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Milánóban részt vett a Széchenyi Terv nemzetközi "premierjén", tárgyalásokat folytatott Lombardia tartomány vezetőivel, s a látogatás keretében az illetékes gazdasági miniszterek olasz-magyar megállapodást írtak alá a kis- és középvállalatok közös fejlesztéséről.

Orbán Viktor és Roberto Formigoni, Lombardia tartomány elnöke a magyar gazdaságfejlesztési programot bemutató gazdasági konferencián, majd pedig kétoldalú tárgyalásain megerősítette: kölcsönös érdek fűződik a gazdasági kapcsolatok erősítéséhez. A magyar kormányfő az olasz befektetők bizalmát megnyerendő hangsúlyozta: Magyarországon már lezárult a demokratikus átalakulás és a piacgazdaságra való átállás időszaka, most a korszerűsítésre kell helyezni a hangsúlyt. Ebben az olasz gazdaság szereplői reményteljesen vehetnek részt, különösen azért, mert Magyarországon a gazdasági növekedés jelei láthatók, csökken a munkanélküliek aránya, politikai stabilitás tapasztalható.

A Széchenyi Terv bemutatásától függetlenül, de ennek a látogatásnak a keretébe illesztve írta alá délután a kis- és középvállalatokat érintő együttműködésről szóló megállapodást Matolcsy György gazdasági és Enrico Letta olasz ipari, kereskedelmi és kézműipari miniszter. Ebben a felek rögzítik szándékukat, hogy tovább erősítik a kis- és középvállalkozásokat, egyebek között vegyes-vállalatok alakításával, elősegítve a működésükhöz szükséges gazdasági környezet fejlesztését.

A megállapodás aláírása után Enrico Letta a magyar sajtó képviselőinek elmondta: az olasz gazdaságirányítók figyelmét elsősorban az kelti fel a Széchenyi Terv iránt, hogy az azonosul az Európai Unió által is alkalmazott módszerrel, vagyis a különféle együttműködési kezdeményezésekben való vegyes részvétel gyakorlatával. Az olasz vállalkozói szféra természetes módon érdeklődik a magyar gazdasági rendszer iránt, és a pénteken aláírt megállapodás lehetővé teszi, hogy fokozódjék az olasz vállalkozók jelenléte magyar földön.