TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. október 9. 08:31

Kazahsztánban és Csecsenföldön is dolgozott a vállalkozás.

Orbán Viktor egyik testvére, ifjabb Orbán Győző benne van egy offshore cégben, írja a Direkt36. A vállalat tulajdonosi szerkezetével és piaci múltjával is kilóg a család vállalkozásainak sorából.

Tavaly december óta egy, a miniszterelnök idősebbik öccsének résztulajdonában lévő cég egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett, Adrere Limited nevű offshore céggel együtt birtokolja a Yntergy Zrt. nevű vállalatot. Az Yntergy legnagyobb megrendelője korábban a kazahsztáni LKZ vonatösszeszerelő üzem volt, és dolgoztak Csecsenföldön és Nigériában is.

Papp András Zoltán, az Yntergy Zrt. vezetője azt nyilatkozta a Direkt36-nak, hogy az Adrere Limited tulajdonosa „egy orosz magánszemély”, akiről bővebbet nem tud, de ha tudna, se akarna elárulni mivel offshore cégről van szó.

Ifj. Orbán Győző a Gamma Analcont Kft.-n, egy műszaki eszközöket gyártó vállalkozáson keresztül szerzett részesedést az Yntergyben. Papp András Zoltán a Gamma Analcont vezetője és résztulajdonosa is. Papp azt mondta a Direkt36-nak, hogy régi, személyes ismeretség fűzi a miniszterelnök öccséhez, de Orbán rokoni kapcsolatai nem számítottak neki, amikor bevonta a cégébe.

A Gamma Analcontról Orbán belépése óta két uniós pályázaton is nyert támogatást. Tavaly augusztusban közel 300 millió forintot kaptak egy megújuló energiával foglalkozó projektre, előtte bő fél évvel pedig 57 millió forintos támogatást kaptak, hogy bővítsék a termelési kapacitásukat. Igaz, a cég ifjabb Orbán Győző feltűnése előtt is kapott uniós támogatást, ám akkor még kevesebbet: 2009-ben és 2013-ban összesen 62 millió forintot.

Ami az Yntergy Zrt.-t illei, annak teljesítménye jelentősen visszaesett az elmúlt években. 2012-ben és 2013-ban még 2,5 milliárd körüli bevétele volt, de tavaly már csak 715 milliós forgalmat tudott felmutatni. Arról a Direkt36 nem talált adatot, hogy idén – tehát mióta részben ifjabb Orbán Győző érdekeltségébe került – hogyan teljesít a cég.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.