2017. május 19. 12:07

A miniszterelnök szavai alapján Zala megye megrekedt az 1700-as évek első felében. Letették az egerszegi önvezetőjármű-tesztpálya alapkövét.

Letették az önvezető járművek tesztelésére is alkalmas pálya alapkövét Zalaegerszeg északi városrészében, a Tudományos és Technológiai Park területén. Ezzel hivatalosan is elkezdődött a 40 milliárd forintból megvalósuló járműipari tesztpálya kivitelezése.

Az ünnepélyes alapkőletétel során az időkapszulában a tesztpálya megvalósítását tartalmazó kormányhatározat másolatát Orbán Viktor kormányfő, szimbolikus pénzösszeget Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a beruházás szerződésének másolatát Lepsényi István államtitkár, jelképes slusszkulcsot Palkovics László államtitkár, a tesztpálya térképét Vigh László képviselő, a város 1247-es oklevelének 770 éves, 2017-es jubileumi díszkiadását pedig Balaicz Zoltán polgármester helyezte el.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Deák Ferenc államférfi, ismeretlen hostess (b-j)

Orbán Viktor beszédet is mondott, melynek legbravúrosabb részeként ráerősített a "sötét Zala"-sztereotípiára. Azt találta mondani ugyanis, hogy a tesztpályával "az ipari forradalmat engedjük be ebbe a térségbe". Az ipari forradalom 1769 és 1850 között zajlott le, szóval a térségnek a miniszterelnök szavai alapján azért így is marad még ledolgoznivalója.

A miniszterelnök a magyar kisebbrendűségi érzés egyik állandó megnyilvánulásának nevezte, amikor azt lehet hallani, hogy európai uniós támogatás nélkül nem is lenne gazdasági fejlődés Magyarországon. A tesztpálya az élő bizonyíték arra, hogy "mi nem mankón és mankóval közlekedünk, nem más lábán állunk", vannak saját erőforrásaink, saját képességeink, és kizárólag saját erőből is képesek vagyunk európai és világszintű teljesítményre.

Az egyébként az innovációt és a munkahely-teremtést méltató beszédbe egy kis migránsozás is belefért, miszerint "magyar Magyarországot akarunk, a mi munkaerő-tartalékainkat akarjuk mozgósítani, nem akarunk bevándorlókat, migránsokat".

"Magyarország felkerül a járműipari kutatás-fejlesztés és tesztelés világtérképére, mi magyarok pedig teszünk egy lépést, hogy Közép-Európa egyik járműipari fellegvárává váljunk" - mondta még el Orbán.

via MTI