2p

Jogerőre emelkedett az a 300 millió koronás (mai árfolyamon 2,26 milliárd forintos) bírság, amelyet korábban vetett ki a szlovák versenyhivatal a Slovnaftra, a Mol többségi tulajdonában álló társaságra. A Slovnaft bírósághoz fordul a döntés ellen - mondta az MTI-nek a cég szóvivője.

Jogerőre emelkedett az a 300 millió koronás (mai árfolyamon 2,26 milliárd forintos) bírság, amelyet a szlovák versenyhivatal (PMÚ) a Mol Rt. többségi tulajdonában levő pozsonyi olajfinomítóra egy éve vetett ki, amiért vezető piaci helyzetével visszaélve, megkülönböztető üzletpolitikát folytatott kereskedelmi partnereivel szemben.

A december 27-től jogerőre emelkedett döntésről Alexandra Bernáthová, a versenyhivatal szóvivője szerdán a TASR szlovák hírügynökségnek azt mondta: a versenyhivatal megállapítása szerint a Slovnaft a forgalmazókkal folytatott egyéni alkuk során úgy állapította meg a végső árakat, hogy a viszonteladókat azok kérelmére sem volt hajlandó tájékoztatni a feltételekről, amelyek alapján kedvezményeket nyújtott és pótdíjakat szabott partnereinek.

A monopolhelyzetet élvező Slovnaft megindokolhatatlan piaci magatartása következtében a partnerek gazdasági versenyképességének lehetséges diszkriminációját idézte elő - tette hozzá a szóvivő, aki a felrótt magatartást részletezve annyit árult el, hogy a 2005. január elseje és december 31-ike közti időszakban a Slovnaft a motorbenzin nagykereskedelmi árát a Shell Slovakia Rt-nek magasabban szabta meg, mint az OMV Slovakia Rt-nek, jóllehet, a Shell az OMV-nél több motorbenzint vett a finomítótól. A jelzett évben a gázolaj eladása során is hasonló, objektív okokkal nem magyarázható üzletpolitikát folytatott.

A Slovnaft szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a cégnek hatvan nap áll rendelkezésére a bírság kifizetésére, de remélik, hogy a jogi eljárás esetleg lehetőséget teremt arra is, hogy mégse kelljen kifizetniük az összeget. A Mol - a Slovnaft 98,7 százalékos tulajdonosa - tavaly februári jelentésében közölte, hogy 2,2 milliárd forint céltartalékot képzett a bírság kifizetésére.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!