2009. július 2. 15:11

Módosítja az Európai Unió a közszolgálati műsorszolgáltatók állami finanszírozására vonatkozó szabályokat, jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság. A lépésre azért van szükség, mert a mezőgazdaság és a közlekedés után a műsorszolgáltatók kapják a legtöbb támogatást.

Az EU végrehajtó szerve, "kormánya" új állásfoglalást fogadott el, amely - mint fogalmaz - "egyértelmű keretet teremt a közszolgálati műsorszolgáltatás fejlesztéséhez, és növeli a jogbiztonságot mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi média beruházásai számára".

A legfontosabb változások közé tartozik, hogy nagyobb hangsúlyt kap az elszámoltathatóság és a nemzeti szinten megvalósuló hatékony ellenőrzés, amely kiterjed az állami finanszírozású új médiaszolgáltatások általános hatásának átlátható értékelésére is.

A bizottság adatai szerint az európai közszolgálati műsorszolgáltatóknak licencdíjakból és közvetlenül a kormányoktól kapott támogatásokból évente több mint 22 milliárd euró bevételük származik, és így az ágazat kapja a mezőgazdaság és a közlekedési vállalkozások után a harmadik legnagyobb összegű állami támogatást.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos hangoztatta, az új szabályozás "arra törekszik, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen a közszolgálati és a kereskedelmi média érdekei között". Hozzátette: "a közszolgálati műsorszolgáltatók élhetnek majd a digitális technológia és az internet alapú szolgáltatások fejlődéséből származó lehetőségekkel, így minden téren jó minőségű szolgáltatást kínálhatnak anélkül, hogy túlzottan torzítanák a versenyt a média többi üzemeltetőjének kárára".

Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiáért felelős biztos úgy vélte, a módosítással "tovább nő Európában a média ágazat jogbiztonsága, és igazságos verseny alakul ki a közszolgálati műsorszolgáltatók és a kereskedelmi média között. A bizottság egyik fő célja, hogy megőrizze a vonali (online) média élénk jellegét, különösen annak biztosításával, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatók vonali ajánlatai nem torzítják a versenyt a vonali szolgáltatások és a nyomtatott sajtó ajánlatainak kárára."

A bizottság emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedekben a technológiai változások alapvetően átalakították a műsorszolgáltatási és audiovizuális piacot, ami a piacra lépő új szereplőkkel – hálózatüzemeltetők, internetes vállalkozások – folytatott verseny fokozódását eredményezte.

Az új szabályozás kiterjed a közszolgálati műsorszolgáltatók fontosabb új szolgáltatásainak előzetes ellenőrzésére az ilyen új szolgáltatások piaci hatása és közszolgálati értékük közötti egyensúly kialakítása érdekében, pontosításokat fogalmaz meg a közszolgálati feladatok közé bevont fizetős szolgáltatásokkal kapcsolatban, biztosítani igyekszik a túlkompenzáció hatékonyabb ellenőrzését és a közszolgálati feladatok ellátásának nemzeti szintű felügyeletét, és javaslatokat tesz a közszolgálati műsorszolgáltatók nagyobb pénzügyi rugalmasságának biztosítására.

Az uniós tagországok polgárai "adófizetőként profitálnak majd abból, hogy elszámoltathatóbbá, átláthatóbbá és arányosabbá válik az ágazat közfinanszírozása" - áll a sajtóközleményben.

A brüsszeli bejelentésre reagálva közleményt adott ki a közszolgáltatók európai szövetsége (EBU). Ebben egyfelől üdvözölte, hogy a bizottság megerősítette a kérdés nemzeti kezelésének elsőbbrendűségét, másfelől fontosnak nevezte annak elkerülését, hogy az ágazatot ne sújtsák fölöslegesen korlátozó szabályok.

"A közszolgálati médiának meg kell maradnia a demokrácia sarokkövének Európában, és képesnek kell lennie arra, hogy a digitális korszakban is a társadalom javára fejlődjön", írta Jean-Paul Philippot, a szövetség elnöke.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.