TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Magyarországnak még járó, körülbelül 400 millió dolláros szovjet eredetű orosz kereskedelmi adósság töredékét, legföljebb 10-15 millió dollárt érinthet az, hogy ezt az államadósságot részben eurokötvényekre akarja váltani az orosz kormány - mondta Jávorszky Imre, a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet vezetője.

Oroszország körülbelül 6 milliárd dollárnyi kereskedelmi adósságot - szovjet vállalatok által állami garancia nélkül fölvett kereskedelmi hitelek után járó tartozást - örökölt a Szovjetuniótól.

A magyar gazdaságdiplomata elmondása szerint a jövő héten tárgyal Moszkvában Salgó István, a pénzügyminisztérium helyettes államtitkára az adósságrendezés kérdéséről, így elképzelhető, hogy az egyeztetésen szóba kerül az új orosz elképzelés is. Arról kormányszinten kell dönteni, hogy Magyarországnak előnyös lenne-e elfogadni a javaslatot. Ilyen döntés esetén is csak az adósság egy szeletének kérdése oldódna meg, és a fennmaradó összegek törlesztéséről tovább tárgyalna a két állam.

Az orosz államadósságról Csillag István gazdasági miniszter is tárgyalt szeptemberben Moszkvában, az orosz fővárosban lezajlott magyar nemzeti hét alkalmából tett látogatásán. Akkor többfajta törlesztési mód és ellentételezés is felvetődött, egyebek mellett ismét napirendre került az orosz részvétel a budapesti metróépítésben. A legfontosabb egyelőre a pontos összeg tisztázása, a két fél ugyanis még nem állapodott meg a kamatok mértékéről.

A szerdai ajánlatot azzal indokolta az orosz kormány, hogy ez a megoldás javítaná Oroszország nemzetközi hitelminősítését. Megfigyelők szerint emellett az újabb fizetési haladékok elérése is fontos szerepet játszik az orosz pénzügyminisztérium javaslatában.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.