<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A General Motors előzetes tárgyalásokat folytat Oleg Gyeripaszkával a Hummer márka eladásáról - állítják a céghez közel álló források.

A leggazdagabb orosz, Oleg Gyeripaszka veheti meg a Hummer márkát a General Motorstól, bár egyelőre még csak puhatolózó tárgyalások folynak a felek között - írja a Reuters. A General Motors hivatalosan még nem döntött arról, hogy eladja az amerikai terepjárómárkát, de Gyeripaszka már megjelent, mint lehetséges vevő.

A General Motors nem kívánta megerősíteni a pletykát, hogy tárgyalnának Gyeripaszkával, az orosz milliárdos szóvivőjét pedig a Reuters nem tudta elérni. A hírügynökség informátora szerint Gyeripaszka bejelentkezett, hogy megvenné a Hummert, a General Motors már reagált a megkeresésre, de a hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek meg a felek között.

A pletykák azután láttak napvilágot, hogy a General Motors tárgyalt Gyeripaszkával esetleges oroszországi terjeszkedéséről. A forrás szerint az orosz milliárdos megvenné a kanadai Magna Internetional autógyárat, amely gyárthatná a Hummereket, ha sikerülne megszerezni a márkát. Tavaly szeptemberben az orosz üzletember már megvette a Magna 20 százalékát 1,57 milliárd dollárért, ígéretet tett arra, hogy segíteni fogja a gyár terjeszkedését az orosz piacon, mely a világ egyik leggyorsabban fejlődő autópiaca. Oroszországban egyébként különösen népszerű a Hummer márka.

A General Motors már korábban bejelentette, hogy 4 milliárdos bevételt szeretne elérni különböző részlegeinek eladásából, az amerikai gyár a Citigroupot bízta meg azzal, hogy tekintse át a Hummer márka jövőjével kapcsolatos lehetsőégeket. Rick Wagoner, a General Motors vezérigazgatója szerdán elmondta, hogy komoly érdeklődők vannak az eladni tervezett vagyonra, de ennél többet nem árult el.

Gyeripaszka tavaly már tett egy sikertelen ajánlatot a Chrysler felvásárlására, sőt egyes hírek szerint szívesen megvette volna a Jaguar és a Land Rover márkákat is a Fordtól. Az utóbbi két márkát végül az indiai Tata autógyárnak adták el.

A General Motors az utóbbi három évben 51 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el, júniusban bejelentette, hogy meg akarja újítani a Hummer márkát, mely klasszikusan nagyfogyasztású járműveket foglal magába. Az amerikaiak az utóbbi időben az emelkedő üzemanyagárak miatt a takarékosabb autókat keresik, a Hummerek eladása 40 százalékkal esett vissza az első félévben.

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.