1p

A japán Yamaha csoport tulajdonába kerül a bécsi Bösendorfer zongoragyár. A csütörtökön létrejött megállapodás szerint a japán cég garanciát adott arra, hogy nem viszi el Ausztriából a gyártást. Pénzügyi részletek nem ismeretesek, korábban 14 millió euróra tették a Bösendorfer értékét.

A Bösendorfer tavaly túljutott a mélyponton: az évek óta tartó csökkenés után tavaly tíz százalékkal 14 millió euróra nőtt az árbevétel, s mérséklődött a veszteség is, 1,8 millió euróról 1,4 millióra.

A világszerte élénkülő keresletnek köszönhetően a társaság 2008-ban már nullszaldós lehet, akkorra évi 420 nagy zongorát terveznek előállítani. Tavaly 321-et gyártottak, az idén és jövőre évenként ötvennel emelik a gyártást.

A hányatott sorsú zongoragyár jelenlegi tulajdonosa, a Cerberus amerikai alaphoz tartozó BAWAG bank, Ausztria negyedik legnagyobb pénzintézete, amely súlyos pénzzavarba került 2006-ban egy rosszul sikerült karibi ingatlanügylet miatt. Az ingatlanügyleteihez az akkori tulajdonos, az osztrák szakszervezeti szövetség (ÖGB) vezetői is segédkezet nyújtottak.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!