2009. május 26. 12:54

Az idei első negyedévben 48.439 négyzetméter A-kategóriás irodát adtak át Budapesten, a 16,5 százalékos üresedési ráta pedig gyakorlatilag változatlan - közölte a DTZ az MTI-vel.

Március végén a budapesti irodapiacon az A-kategóriás irodák felülete 2 millió 150 ezer négyzetméter volt. A DTZ 320 ezer négyzetméter iroda átadását jelzi előre az év végéig. A legtöbb új terület - a teljes irodamennyiség 26 százaléka - a Váci úton készül majd el. A központi üzleti negyedben ezzel szemben elhanyagolható lesz az átadások mértéke idén, ami a fejlesztési területek hiányával és az átalakítások pénzügyi és jogi nehézségeivel függ össze.

Az első negyedévben összesen 65 ezer négyzetméter irodaterületre jött létre bérleti szerződés a fővárosban. A kereslet 31 százalékát szerződéshosszabbítások adták, míg 30 százalékot tett ki a modern irodaállományon kívüli ingatlanokból való átköltözés.

Az üresedési ráta nem változott markánsan az első 3 hónapban, március végén 16,5 százalék volt. Jelentős az eltérés a Duna két partján található irodaházak kihasználatlanságában: míg a Budán elhelyezkedő ingatlanokban 14 százalék, addig a pesti irodákban 18 százalék volt az üres területek aránya.

Az alpiacok közül Bel-Budán volt a legnagyobb (95 százalékos) a bérbeadottság, míg az ellenpólust Dél-Pest képviselte, ahol a teljes irodaterületnek csupán 55 százalékát foglalják el bérlők. A DTZ előrejelzése szerint a keresletcsökkenés és a nagy volumenű átadások hatására a következő negyedévben nőni fog a kihasználatlansági mutató.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.