TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az idei első negyedévben 48.439 négyzetméter A-kategóriás irodát adtak át Budapesten, a 16,5 százalékos üresedési ráta pedig gyakorlatilag változatlan - közölte a DTZ az MTI-vel.

Március végén a budapesti irodapiacon az A-kategóriás irodák felülete 2 millió 150 ezer négyzetméter volt. A DTZ 320 ezer négyzetméter iroda átadását jelzi előre az év végéig. A legtöbb új terület - a teljes irodamennyiség 26 százaléka - a Váci úton készül majd el. A központi üzleti negyedben ezzel szemben elhanyagolható lesz az átadások mértéke idén, ami a fejlesztési területek hiányával és az átalakítások pénzügyi és jogi nehézségeivel függ össze.

Az első negyedévben összesen 65 ezer négyzetméter irodaterületre jött létre bérleti szerződés a fővárosban. A kereslet 31 százalékát szerződéshosszabbítások adták, míg 30 százalékot tett ki a modern irodaállományon kívüli ingatlanokból való átköltözés.

Az üresedési ráta nem változott markánsan az első 3 hónapban, március végén 16,5 százalék volt. Jelentős az eltérés a Duna két partján található irodaházak kihasználatlanságában: míg a Budán elhelyezkedő ingatlanokban 14 százalék, addig a pesti irodákban 18 százalék volt az üres területek aránya.

Az alpiacok közül Bel-Budán volt a legnagyobb (95 százalékos) a bérbeadottság, míg az ellenpólust Dél-Pest képviselte, ahol a teljes irodaterületnek csupán 55 százalékát foglalják el bérlők. A DTZ előrejelzése szerint a keresletcsökkenés és a nagy volumenű átadások hatására a következő negyedévben nőni fog a kihasználatlansági mutató.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.