2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az idei első negyedévben 48.439 négyzetméter A-kategóriás irodát adtak át Budapesten, a 16,5 százalékos üresedési ráta pedig gyakorlatilag változatlan - közölte a DTZ az MTI-vel.

Március végén a budapesti irodapiacon az A-kategóriás irodák felülete 2 millió 150 ezer négyzetméter volt. A DTZ 320 ezer négyzetméter iroda átadását jelzi előre az év végéig. A legtöbb új terület - a teljes irodamennyiség 26 százaléka - a Váci úton készül majd el. A központi üzleti negyedben ezzel szemben elhanyagolható lesz az átadások mértéke idén, ami a fejlesztési területek hiányával és az átalakítások pénzügyi és jogi nehézségeivel függ össze.

Az első negyedévben összesen 65 ezer négyzetméter irodaterületre jött létre bérleti szerződés a fővárosban. A kereslet 31 százalékát szerződéshosszabbítások adták, míg 30 százalékot tett ki a modern irodaállományon kívüli ingatlanokból való átköltözés.

Az üresedési ráta nem változott markánsan az első 3 hónapban, március végén 16,5 százalék volt. Jelentős az eltérés a Duna két partján található irodaházak kihasználatlanságában: míg a Budán elhelyezkedő ingatlanokban 14 százalék, addig a pesti irodákban 18 százalék volt az üres területek aránya.

Az alpiacok közül Bel-Budán volt a legnagyobb (95 százalékos) a bérbeadottság, míg az ellenpólust Dél-Pest képviselte, ahol a teljes irodaterületnek csupán 55 százalékát foglalják el bérlők. A DTZ előrejelzése szerint a keresletcsökkenés és a nagy volumenű átadások hatására a következő negyedévben nőni fog a kihasználatlansági mutató.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!