2001. augusztus 1. 11:00

A GKI Gazdaságkutató Rt. - a Webigen Rt.-vel és a Sun Microsystems Magyarországgal együttműködve - negyedévente felméri az internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. A 2001. II. negyedéves felmérés szerint a pénzügyi szolgáltató cégek internet-használati indexe 31,5 pont lett az előző negyedévben kimutatott 26,9 pont után.

A válaszoló 11 biztosító közül 2 már jelenleg is működtet internet alapú szolgáltatást, egy még az idén, míg 5 2001 után tervezi a beindítást. Három biztosító nem szándékozik internetes szolgáltatással bővíteni értékesítési csatornáját.

A válaszoló 15 értékpapírcég közül 8 már jelenleg is működtet internet alapú szolgáltatást, egy válaszoló cég még 2001-ben, míg 4 2001 után tervezi internetes szolgáltatásának beindítását. Két értékpapírcég későbbre sem tervezi az online-bróker szolgáltatás megkezdését.

WAP alapú mobil pénzügyi szolgáltatást a válaszoló bankok közül kettő nyújt. Ebben az évben további egy, míg ezt követően öt bank kíván ehhez a táborhoz csatlakozni. Egyáltalán nem tervezi viszont a WAP használatát 10 válaszoló bank. Az értékpapírcégek közül egy válaszoló jelezte, hogy már jelenleg is használja a WAP-ot szolgáltatásaihoz. Ebben az évben a válaszoló cégek közül egyik sem, ezt követően 6 tervezi ezen szolgáltatás beindítását. Itt is magas azok aránya, akik egyáltalán nem szeretnék ezt az értékesítési csatornát használni, 8 ilyen cég van.

A folyószámla-szolgáltatást nyújtó bankok 2001. március 31-én mintegy 80 ezer lakossági és 14 ezer vállalati internetes ügyféllel rendelkeztek, azaz a magyar internethasználók 10 százaléka használja a bankok on-line szolgáltatásait. Ez körülbelül megfelel a lengyelországi aránynak a térségben, az európai rangsort Svédország vezeti a rangsort, ahol az internet használók 44 százaléka végzi banki műveleteit online (is).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.