2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010-ig szóló stratégiájának alapja az, hogy a különböző pénzügyi szektorok tevékenysége ellenőrzésére felállított összevont felügyeletként integrált felügyeleti munkát kíván megvalósítani - mondta Varga Csaba, a PSZÁF főigazgatója szerdán Visegrádon, a II. bankkonferencián.

A főhatóság első embere szerint az ellenőrző, felügyelő munkában hangsúlyozott szerepet kap az átláthatóság, a nyilvánosság és a kommunikáció is. A bankszektor ellenőrzése a kockázatok felderítésére koncentrál majd, egyúttal a folyamatok megfigyelése lesz előtérben - mutatott rá a főigazgató.

A felügyeleti munkában a csoportokon belüli kockázatokra figyelnek majd a PSZÁF szakemberei, és a mostaninál még nagyobb hangsúlyt kap a nemzetközi felügyeleti együttműködés. Varga Csaba szerint egyúttal  erősödik majd a megfigyelt piaci szereplőkkel való kooperáció is a következő időszakban, hogy a biztonságos működés erősödjön.

Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági munkacsoportjának vezetője kiemelte:  a bankok között a mostaninál nagyobb mértékű információcserére lenne szükség a bankbiztonsági kérdésekben. "A bankbiztonsági kérdésekben  nem szabad, hogy verseny legyen, közös érdek, hogy a pénzintézeti szektor minden oldalú biztonságos működése erősödjék a jövőben" - emelte ki.

Vörös Gábor, az OTP Bank főosztályvezetője pedig arról szólt, hogy a bank és a biztonság, mint fogalmak, napjainkban is szorosan összefonódnak, de ennek megfelelni sokkal nehezebb, hisz a pénzintézetek napjainkban sokkal nyitottabbak a nagyvilág, az ügyfelek felé mint korábban.

Manapság nem a bankok elleni fizikai támadások a gyakoriak, sokkal inkább jellemzőek a világhálón keresztüli adathalász kísérletek, illetve az illetéktelen behatolási kísérletek. Minden ilyen betörésre megfelelően fel kell készülni - emelte ki, hozzátéve: "napjainkban egyetlen  hitelintézet vagy biztosító sem tud működni, létezni hatékony informatikai védelem nélkül. Kiemelte: ez annál is inkább így van, mert egy esetleges sikeres internetes támadás napokra le tudná állítani egy bank mindennapos  tevékenységét.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!